帖子详情

去左傳聞中的【田螺雞】暨mc行中的好食豬扒包同葡撻.

22704128美食&下厨

因為之前睇到一個媽媽話呢度d野好底.個田螺雞又好食
於是就去試喇.
果然好好食!!!!
真系好底!!!!
雞質又好.皮爽肉滑.
分量好大.夠4個人食啦一煲就.

我地叫左.   
45蚊一煲.一只雞.(好似系跣雞)

食左傳說中的鹹蛋黃茄子.都好好食.15蚊.
其他炒油菜好有鑊氣.10蚊一碟.好大碟下!!!!!

仲有炒牛河.8蚊.

椒鹽魷魚須.15蚊.呢個魷魚須好好食!!

呢度有好多以前大排檔的炒菜食

反正d菜都系十幾蚊一碟.

都系街坊多.但d味道真系幾好食
好有以前大排檔的鑊氣感覺!!!!!!

~~~~~

4個人.食左98蚊.已經好飽好飽.

有好多野食.不過一次過食5曬.就留翻其他菜下次試.

覺得呢度好有人情味咁.
因為可能系街坊生意.
所以大家都沸沸揚揚.
而且都系廣州話.所以寧舍有10年前的感覺..

個老闆娘同老闆又好鬼好傾.雖然好忙.但笑容依然好燦爛
佢地都系親力親為.

地址系
海珠区同福中路金粟园12号之二
間野叫金輝
同福路南武中學隔離條巷.
行入去..
或者系會賢大廈隔離行入去.
就見到~~~~
不過話如果5系住系附近.就5值得專登去了.因為其實好家常的大排檔而已.
環境5系太好.
---

另外下面的系前幾日系mc食的.去左大利.不過大利不如以前啦.
d豬扒包升左價.18蚊一個.又5夠以前好食喔.

.同安德魯的葡撻仲有安德魯餐廳的吞拿魚局薯仔.
葡撻就覺得海印橋南的尚館好食d
因為熱辣辣.
安德魯的皮硬左d

仲有三文魚局之士咩咩咩5記得鳥.
都好食.
而且5貴~
分量好大.

全部回帖
我来更正一下, 果度我最熟悉...

金辉的田螺鸡,是用老鸡乸做的(有D人叫"力行鸡"),并非"扇鸡",皮是几爽脆,但肉质不算滑,可能有D人嫌"老鸡"肉韧,尤其不太适合上年纪的老人家吃,哈...

我在简单讲一下地址,请记录

同福中路,南武中学旁边(海珠区财政局)那条小路直入,走到尽头转右,一直走50米,就见到"金辉"田螺鸡,这间才是正宗,千万不要去错别的地方(不要去错"森淼"那间)
2010/06/07回复
路过N次都无机会去试,果然沸沸揚揚
上次发贴时都没发得这么详细,楼主真有心,我经常去那里吃,但到现在都没记得它的名字
delpiero2000:
我来更正一下, 果度我最熟悉...金辉的田螺鸡,是用老鸡乸做的(有D人叫"力行鸡"),并非"扇鸡",皮是几爽脆,但肉质不算滑,可能有D人嫌"老鸡"肉韧,尤其不太适合上年纪的老人家吃,哈...我在简单讲一下地址,请记录同福中路,南武中学旁边(海珠区财政局)那条小路直入,走到尽头转右,一直走50米,就见到"金辉"田螺鸡,这间才是正宗,千万不要去错别的地方(不要去错"森淼"那间)
查看原文
你想寫系森炎對嗎?哈哈
我就喜歡去森炎。。
哈哈
那里的黃鱔煲,炒米粉都好好吃///。。。。。。。。。。。。
桶装bb,kawaii~
收藏收藏
有空去试试~~
多谢报料~~
好似好好味喔~~
[quote]原帖由 RYANTAN 于 2010-6-6 11:49 发表
田螺鸡响边树吃啊?

等我又去试下啊.............

[/quo同问
猪芬猪芬11楼
好多好嘢食
我就住晓港有空一定要去试下~~~

飘过~
delpiero2000:
我来更正一下, 果度我最熟悉...金辉的田螺鸡,是用老鸡乸做的(有D人叫"力行鸡"),并非"扇鸡",皮是几爽脆,但肉质不算滑,可能有D人嫌"老鸡"肉韧,尤其不太适合上年纪的老人家吃,哈...我在简单讲一下地址,请记录同福中路,南武中学旁边(海珠区财政局)那条小路直入,走到尽头转右,一直走50米,就见到"金辉"田螺鸡,这间才是正宗,千万不要去错别的地方(不要去错"森淼"那间)
查看原文
因為我以為通常d好韌的雞都系跣雞.於是我就以為佢系了~~~
原來系佬雞乸.
怪5得好似好細只咁啦.
我地都覺得奇怪嘎啦.
如果系跣雞應該好大只才對
妞妞妈爱牛妞妞:
你想寫系森炎對嗎?哈哈我就喜歡去森炎。。哈哈那里的黃鱔煲,炒米粉都好好吃///。。。。。。。。。。。。
查看原文
我n年前日日要經過個度翻學.
我都未去過啊淼淼啊真系.雖然日日經過.
以现时的物价,做这个价钱,真是有点担心是咩咩油。别怪我多心。
流晒口水啦
COW妈COW妈18楼
好多好野食啊
留爪,得闲去试下,果度方便停车吗?
小多小多20楼
好好味哦。。。。
猜你喜欢

我已经关门了,还不行,究竟想我点??

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

【母亲节】江南西粥香居~

皮肤瘙痒,怎么办?

大家有无食过呢种番薯干啊?

热点推荐

自驾游探秘桂黔滇 广西都安会开花的河

海珠湖的那片花海开了 怎么拍都好看

掉进企鹅窝 探店北京路新开稀奇研究所

美联储降息50个基点 楼市或将迎来利好

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

2024年装修交流群 杜绝踩坑等你加入

强推!员村工人文化宫也成打卡点

逢简水乡逛一逛!

120 平原木风住宅,华丽变身成就手办玩家的

美联储降息50个基点,对我们能有什么直接影

KET 要广州报考的,请看过来奥!

我家装修省下好几万!多亏这个宝藏交流群,

登高祈福,成为彼此宇宙的终极浪漫!

查看更多热点 >