帖子详情

厦门游记...(海量图片)

613632休闲旅游

琴晚结束了一连三日的厦门之旅,今日打算同大家分享一下我的游记,希望对计划去厦门的朋友会有帮助…
    今次同两个同事一齐去,我地自助游,网上订机票,来回+机场税=820元/人(如果早多一个星期订仲平),我地早机去,晚机返,所以行程时间尚算充足,旅馆我地订左喜林阁,两晚住宿(加床)240元/人
    好啦,分享一下我地D行程啦…
DAY 1
早上9点的飞机,不过迟左半个钟先起飞
等待登机中….

蓝天与白云….

飞机餐(都算OK)

精选回帖
23楼
1970/01/01回复
PP1001PP100125楼
我打算下月中去,不知多人否? 你订的旅游套票是哪里买的呀?内容是么? NAYA 酒店好吗?看上去漂亮,现在就是不知住哪里好啊?有老人小孩的
2011/04/25回复
全部回帖
ccapeccape沙发
    大约11点步出机场,我地坐的士去轮渡,行成功大道,大约20分钟的路程,46元
    到达喜林阁都已经中午时分啦

我地间房

喜林阁

ccapeccape板凳
    系喜林阁吃完午餐,就正式我地今日的行程啦,对面就系日光岩,我地买左景点套票,出发….

向日光岩出发

今日天气麻麻

出发去百鸟园

唔肯开屏的孔雀

唔知依只雀仔叫咩,不过个样好搞笑

睇直播
    今日游景点过一段落啦,跟住系晚饭时间

经过NANA旅馆

丽珠沙茶面,我觉得沙茶味唔够浓,牡蛎煎都可以,整体感觉OK

吃完饭,在回旅馆的路上闲逛,俾我地发现一间唔错的CAFÉ,但网上好少有评论过,但我地三个一致认为无论环境,出品,服务都唔错,所以诚意推荐俾大家,有机会你地都可以去试下,重芝士蛋糕,红豆冰都好好味,泉州路60号一层,店名:cantone dessert,上图…

店铺门口   

店内摆设

手绘餐牌,D公仔画得好可爱,而且内容系粤语叙述,相当有亲切感,老板可能系香港人,因为字体系繁体…

第一日的行程就此结束…

DAY 2
今日我地计划出市区,去厦门大学--白城沙滩--南普陀寺--中山路

早上系喜林阁吃个免费早餐先,蛋糕都可以,只系豆浆唔多够甜

去码头的路上,见到幸福天空

路边的小铺

好可爱的熊仔啊…

终于行到出码头啦,只见人山人海,可能今日系星期六,所以特别多旅行团,迫啊…

出左码头后,我地就坐巴士去厦门大学啦,我建议大家坐到去厦大白城站,落车后往回头走,过了人行天桥后,行上小小,往你的右手边,会望到有个类似小区的入口,果到其实都系厦大的入口,守卫无甘深严,只有一个保安,而且距都无问我地去边,直接行入去就系啦。因为我地走的时候系南门出,见到好多保安,而且要身份证登记先俾入,我知道好多人都会系南门入,所以系到俾个建议大家…
白城沙滩,本来想踩单车,但实在太晒啦,顶唔住啊…

原来蔡康永都去过厦大参观,哈哈…

湖边的两只小鹅

厦门大学真系好大啊,而且好多地方我地都未行,无力啦

南普陀寺,系厦大的南门出黎,往右手边就系啦

荷花池

三朵荷花与一只小龟

参观完,本来想系寺内试下D斋菜,因为网上讲到好好吃,点知我地又发现一个非常唔人性化的地方。我地入到餐厅已经满座了,好唔容易等到位,林住坐低点菜,点知原来无餐牌,要自己出去外面卖饼果到点菜,我地就留低一个人坐住先,两个出去点菜,点知,都未林好吃咩,我同事就俾人赶左出黎,原来要点好菜,俾左钱有张单先可以入去稳位坐…我当场晕低,无晒意见,所以我地决定唔吃啦,一肚气,我建议大家,如果真系想吃,就要分头行事,最紧要快,如果唔系有位无单,有单又无位啦…

坐车去中山路步行街,又系一个失望之处,原来无咩特别,无地方行,其实就系一条双倍长度的上下九,大家都知卖咩啦…大家可以唔使浪费时间啦。所以我地都急急脚行返去码头坐船返鼓浪屿啦…

行左成日好累啦,我地决定系JUDY’S CAFÉ坐下…

出品一般,有种被骗的感觉

晚餐我地去左翠苑私房小厨,性价比高,出品唔错,我地吃左四个菜只系102元,抵啊…
本人摄影技术一般,手震,哈哈

特色拼盘,厦门炒米线,蒸五花肉,一品白菜

饭后甜品,芒果酸奶,果然唔错,芒果好甜,好味

行下行下,又发现特色小店,而网上好似都无介绍过,但又系诚意之作,大家可以去试试,铺头里面摆左好多胡桃夹子的公仔,我怀疑系老板的喜好,距可能好中意收藏,店里面的公仔全部都系卖的,个个都有价钱架,你可以随便影相,随你搬黎搬去,只要唔整烂就得啦…除左装饰摆设特别,出品都唔错,主打系芒果系列,龙头路99号,胡桃夹子吧,就系叶氏麻糍附近。

DAY 3
今日系厦门之旅的最后一日啦,我地会系岛上闲逛,继续发掘新鲜事…
GLY--鼓浪屿

好多画画的小摊

好值得怀念的零食

支持楼主继续上图!好精彩哦!
三一堂

周围都系斜路

多谢支持啊...我在努力中!
最后,去买埋手信啦...
无左我最想吃的红豆味,甘快就卖晒,好失望啊

等待中…

飞机餐

三日愉快的厦门之旅,今次有惊喜的发现,亦都有失望的感觉,不过整体上我对厦门,鼓浪屿的感觉都唔错,值得大家去玩下…总结经验,网上好多店铺的好评,大部分都值得一试,其实都系要自己亲身去体验,去发掘先有意思,好似张三疯奶茶我觉得就无网上讲得甘好啦,叶氏麻糍都还可以,好出名的鱼丸我觉得只系一般,可能我本身对鱼无咩兴趣,赵小姐的店,我只对凤梨酥有兴趣,粒粒香扁食店都值得一试,伴面唔错,黄胜记门口每次经过都系甘多人,我觉得猪肉干系最好吃的,我都买左一大袋,特色小吃,金包银同北仔饼都OK喔…我诚意推荐的,黑糖咖啡馆,cantone dessert,胡桃夹子吧,翠苑私房小厨,希望对大家都系唔错的选择…
    怀念鼓浪屿,希望下次有机会再去……
猜你喜欢

其实我不爱台湾~~~8天自由行

家公家婆我得罪你了吗?

为金子的HK行,收获大热潘多拉银饰,超值EL修护套装,永安换购手表手链

【广州最惹味】人多更抵食@荣生集北水蛇粥

【巴厘岛】第一次的出国体验(跟团+自由行一天的感受)

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

热点推荐

白鹅潭艺术中心终于约上!一日都逛不完

二胎280天怀孕日记 妇产医生态度太差了

假期遇着狂风暴雨 暴走中山品当地美食

遇到有良心的商家!乐园闭馆直接给退费

专业化妆师1对1 母亲节美妆体验课

母亲节花式宠爱你!瑜见美好孕动会

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

美味家常菜 潮州芹菜炒鸡杂火腿片

中西合璧混搭风的午餐 米饭搭汉堡

遇到一间创意拼图店 还可以定制

麦当劳薅咖啡羊毛 不到8蚊有一份

顺峰山大排档觅食 顺德出品果然无拣错

泸沽湖跟团游 晚餐又唱又跳好隆重

查看更多热点 >