帖子详情

香港买BB鱼肝油,买哪个牌子好啊

76601121广州购物打折

妈妈们,去香港买鱼肝油,买哪个牌子好啊,请告知,谢谢                                                                                      昨天  朋友 在香港走了十几家药房都买唔到惠X喜,双鱼X宝的,点解国内又有得卖的呢,不明白哦
精选回帖
本帖最后由 噗哩哩 于 2011-8-23 11:00 编辑 我BB满月做保健,医生说不够重不够高,明明差0.2,就说中下了,要我BB补充鱼肝油,一瓶75元,还不是医院开的,让我到医院旁开的小铺买我就每天给BB吃一粒,晒晒太阳但妈妈们多是1岁后给BB补充,医生这么说,我该咋办呢?
2011/08/23回复
       以前一岁后一直食屈仔买既SMARTFISH,一盒装有28支,一日一支,如果你买得多,例如半年分量既话,可以直接上香港SMARTFISH既代理到罗,仲平,唯到200到HKD一盒,仲有SAMPLE仔送,一直食到仔仔三岁多D后,我觉得可能拒大啦,要求既分量可能要多D,就转左只鱼油丸仔拒食,就系雪肌兰既DHA70,哩只系贵好多阿,救命,而且你要买好多瓶先有得优惠少少,但算啦,为左小朋友好,我一次买一瓶,大概90粒到,要HKD1299左右,可能我一直坚持比拒食,我觉得拒读书时好少分心,一个小朋友,香港儿科医生话,基本只有15分钟专注力,我仔系长D,参唔多45分钟到一个钟到,我唔够胆话自己个仔食左后力,但我觉得拒读书时集中力系好左。     有次上钢琴课,我仔系上课时玩到同普通小朋友一样,追黎追去,根本唔听我讲,后来老师一话上课啦,跟住就直接走过黎我到,同我讲“妈咪,比书同支水我,我入去上课啦”,跟住同拒玩个个小朋友一齐入去(当时个个小朋友系谂住试听吓,拒识唔识合学钢琴),我朋友个仔系上紧课既时候,聊我仔我仔都唔出声,同拒倾计我仔都系到听老师讲课,唔理拒,所以我觉得鱼油系对小朋友既专注力集中力系几有效既。
2011/08/26回复
114楼
1970/01/01回复
118楼
1970/01/01回复
全部回帖
starbellestarbelle沙发
YY.呀呀:
你就好啦,有得免费试用,我间医院都无既。不过好多妈妈都食呢个嘎
查看原文
才3粒呢,我现在都没给他吃了。
2011/08/21回复
mcickymcicky板凳
YY.呀呀:
有甘便既鱼肝油麽?两个月是米食A+D比较多些啊,有咁快食鱼肝油既咩?
查看原文
请问A+D系咩啊?
mcickymcicky4楼
YY.呀呀:
吓得我6,记得仲要晒多些太阳先帮助吸收嘎,早上10点前,下午4点后哦,一次不要晒太耐啊
查看原文
一次晒太阳大约晒多长时间呢?
mcicky:
请问A+D系咩啊?
查看原文
维生素A同维生素D,辅料通常都会有些鱼肝油既成份既,最好就晒多些太阳帮助吸收咯
mcicky:
查看原文
一般衫少就半小时,衫多就一个小时内,不要一直晒,要时不时遮一下,宝宝既眼睛不要对住太阳直晒啊,对眼睛不好的,他的眼睛比较脆弱
mcicky:
请问A+D系咩啊?
查看原文
医院既医生应该有叫你食嘎,无既咩
starbelle:
才3粒呢,我现在都没给他吃了。
查看原文
有都好过无啊,最紧要可以俾他食下,如果他唔中意食,你可以换其它嘛,如果你买做一盒甘多他又唔食,你米变左要你食咯,唔好浪费嘛,所以有是好嘎
mcicky:
查看原文
记得是早上10点前,下午4点后哦,这时既太阳无甘猛啊
mcickymcicky10楼
YY.呀呀:
维生素A同维生素D,辅料通常都会有些鱼肝油既成份既,最好就晒多些太阳帮助吸收咯
查看原文
因为无去做儿保,真系唔知添。自己可唔可以买黎给宝宝食架?咩牌子比较好呢?
阿妈咪月子馆00:
去香港购物,买的就是一个放心
查看原文
是啊,起码无甘多问题挂,在这里购物真是有点不F心既,其实我不是排斥本土产品,但真是有点不F心咯,奶粉就已经是一个大问题啦
2011/08/22回复
amykinoty:
我宝是吃司各脱的,有时候放一点在水里喝,也不吃多。
查看原文
我家也是这样做, 没有可以天天吃, 有时候想让她多喝开水, 放一点,有点儿味道, 她喜欢喝. 我家一岁开始吃点点, 半年才消耗一支司各脱.
mcicky 发表于 2011-8-21 22:30
因为无去做儿保,真系唔知添。自己可唔可以买黎给宝宝食架?咩牌子比较好呢? ...

每间医院都唔同既,河南海珠区妇幼是:贝特令,一盒十几元左右,在药房都有得卖既
贝壳小白兔1 发表于 2011-8-21 23:23
回复 YY.呀呀 的帖子

晕···我呢边D医生42天就话叫BB吃鱼肝油了,今日去体检,说我B腰力不够稳,要补充 ...

42天就食既果些应该是A+D是嘛,你有无同BB晒下太阳啊,要晒下太阳先帮助吸收嘎,腰力唔够可能是钙唔够挂其实有些A+D都会有少少鱼肝油既成份既,可以食下咯,我而家都唔是天天俾他食嘎,食两天就停一天咯,我朋友话我知,因为鱼肝油好似唔可以天天食嘎,呢个就见人见智咯8
我的B脚脱皮很严重,睇医生,医生叫吃鱼肝油,宜家坚持吃,脚和手都无再脱皮了.我只系买贝特令和伊可新.
可可~~娃娃:
我的B脚脱皮很严重,睇医生,医生叫吃鱼肝油,宜家坚持吃,脚和手都无再脱皮了.我只系买贝特令和伊可新.
查看原文
我家而家都是食贝特令
我BB满月做保健,医生说不够重不够高,明明差0.2,就说中下了,要我BB补充鱼肝油,一瓶75元,还不是医院开的,让我到医院旁开的小铺买我就每天给BB吃一粒,晒晒太阳
但妈妈们多是1岁后给BB补充,医生这么说,我该咋办呢?
噗哩哩 发表于 2011-8-23 10:59
我BB满月做保健,医生说不够重不够高,明明差0.2,就说中下了,要我BB补充鱼肝油,一瓶75元,还不是医院开的 ...

唔怕既,俾些A+D宝宝食下,再晒多些太阳,应该就得了。而家既医生好多都是吓人既,因为而家好多都得一个,个个都是宝,米叫你买这食那咯,仲要在旁边买啊,是米有提成嘎8其实食鱼肝油都要看牌子嘎,所以我先发尼张贴,问下有经验既妈妈食乜牌子好咯,偷下师嘛
猜你喜欢

香港买什么牌子的婴儿鱼肝油

美妈们,请问去香港或澳门买哪个牌子的鱼肝油给婴儿食好?

BB食咩鱼肝油好啊?

婴儿鱼肝油什么牌子好。

香港澳门买什么牌子的鱼肝油号

请问什么牌子的鱼肝油比较好?

热点推荐

长见识啦!广州有间隐藏的咖啡博物馆

小点医院看病真方便 落班点连队都不用排

云闪付百佳月卡又来了 一单回本真香!

精准打卡!拒绝‍特种兵式带娃去海洋馆

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

夏日清爽醒神推荐 9.9元的奈雪咖啡

打卡科学中心新馆 数理万象闯关冲冲冲

益力多工厂游 好小的工厂40分钟玩够

两夫妻当街大吵大闹 这男人太可怕了

雨后阴天打卡同创汇 拍照氛围感十足

急求!广州治疗小儿性早熟的医生

夏天必备解毒降火茶 夏枯草煲无花果

每月一次薅羊毛来了 吃了有赚的一餐

查看更多热点 >