帖子详情

求围观!超级神似的仿蘑菇生肉包,食左真系会生肉架!

19079159美食&下厨

周末例牌家庭日,上个周末特意拣咗间离屋企唔远的东逸湾饮茶,无它,完全系冲住为咗食呢个伪装成萌萌哒蘑菇的蒸包,里面居然系食咗会生肉的生肉包~系咪好神似呢?

一上嚟小敏妈就已经忍唔住“哇”咗一声~果种质感...

真系忍唔住比多个特写~
全部回帖
除了超神似的蘑菇生肉包之外,顺德过桥鱼片粥都值得推荐,睇个排场就系威系势啦~

其实刚上来的时候,鱼片系另外上的,但个服务员哥哥以迅雷不及掩耳盗铃儿响叮当之势将盘鱼片倒落D白粥度,好在我相机系手,拿拿声影翻张相以示鱼片真的出现过...
BTW,粥底都几绵,加上鱼片新鲜,浸粥觉得好滑,比个Nike你!

参汤虾饺不是新嘢啦,附近的湾仔码头都有得食,但系觉得东逸湾的比湾仔码头的好食少少甘多多~
对虾饺有特殊爱好的TX可以去试试对比一下,然后写张帖,唔该~

2014/08/27回复
以下落嚟就系D周街都食到的点心啦,大家随意睇睇~

春卷,估唔到甘香脆,连小敏妈都表示炸得好!

牛肉丸,老公最爱,每次饮茶都必点。经常食完一粒仲想食,但系就得三粒距唔好意思霸占岳母果份,于是经常以“拜托拜托”之姿向我埋手...人哋就古语有云“三月不知肉味”,但系!我已经几个月无食过牛肉丸啦!

裹蒸粽,小农意识甚浓的小敏点嚟“质”饱个老公的,哈哈~
但系热食真系唔错~

饮饱食醉,我哋再嚟睇下价钱,埋单170+,三个茶位,六样点心。
排队等位等了将近一个钟,但里面大厅的位置几光猛几阔落,坐得舒服自然食得都多D~
功夫茶茶位16元/位,普通普洱乌龙铁观音的就10元/位,附带一个茶胆冲茶,甘就唔会太浓啦~

牛肉丸后来先记得落单,所以呢张单里面无出现(还害我被某人话无距心~)
每样都好食,下次可以试试天鹅造型的榴莲酥,或者足球酥,男仔见到都会发癫~

最后由兜妹嚟个总结:好食!下次会再去!
生肉包好Q呀!!!不过BB女Q过生肉包
2014/08/28回复
org01org016楼
周末例牌家庭日,上个周末特意拣咗间离屋企唔远的东逸湾饮茶,无它,完全系冲住为咗食呢个伪装成萌萌哒蘑菇 ...
好正甘喔!!系米系沿江东路的?
生肉包睇起来好正啊
几有特色但价格小贵
baolqxbaolqx9楼
好吃
08092508092510楼
好特别啊,支持。
常来常来11楼
以假乱真,不过我前排都系吃过呢种包,一上台时HOLD住全台人,还以为真既。
佛山的求具体地址。
上酒店名和地址啊
小敏, 你嗰怕有半岁了吧? 日子过得真系快.
嗰蘑菇包好吸引眼球啊.
shariasharia15楼
我也以为是蘑菇
手瓜一节节~见到都开心
我也以为是蘑菇
哈哈,我多看了几遍那张蘑菇图呢!真的太像了
以下落嚟就系D周街都食到的点心啦,大家随意睇睇~

春卷,估唔到甘香脆,连小敏妈都表示炸得好!
正啊
除了超神似的蘑菇生肉包之外,顺德过桥鱼片粥都值得推荐,睇个排场就系威系势啦~
看上去,好大食肉啊。
猜你喜欢

风信子南沙免税店闲逛

四维大排畸终于通过了

发烧烧到39度几点算?

【广州最惹味】人多更抵食@荣生集北水蛇粥

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

【网友聚会】Karen生日快乐之九毛九一碗的长寿面~

热点推荐

最强狂风暴雨要来!多区雷雨大风橙色预警

打卡记录假期出游 领6W+金币超大奖励!

母亲节花式宠爱你!瑜见美好孕动会

这个折扣仓生意很好 每天的商品都不一样

#五一宝藏时光记#错峰出游,包场潮州游!

夜游裕后街

非要在暴雨天搭帐篷合理吗?

白廊东江湖

#五一宝藏时光记#记录假期出游每一天,领取

人少好逛!广州新晋遛娃商场!娃可以呆上一

#五一宝藏时光记#5月1日回顾前两日错峰潮州

郴州"小南京"-瓦窑坪

今天下班被教练“尾随”啦哈哈

查看更多热点 >