帖子详情

在广医三院产检、准备生产的妈咪进来报到啦~一起来聊下产检的情况!(10人报到)

54740224怀孕妈妈

全部回帖
happy123happy123121楼
我也想去市二,请问,您们通常是第几周时去医院做第一次检查,我只验了孕,但还未照B超
2009/04/06回复
xi_hxi_h122楼
tq008e7:
系市二睇产科门诊好恐怖,系一个50平方不到既诊室里面竟然坐住2个主任、2-3个普通医生、还有1-2个实习医生、还有2个帮忙做胎监的应该系实习医生吧、仲有1个护士。用布围住3张床,产妇就系果度做胎监,胎心音放得好大声6 看主任的,后面最少围着6-10个人睇住你,门口仲企住好多准爸爸、准婆婆、准奶奶,真系无晒私隐 最惨既就系如果你要挂主任号,而又唔识得果度D护士或者帮做胎监果D实习医生的话,甘就算你放病历时排到前几,过多十来分钟以后,你就会变到排到第几十了。因为果度D护士同埋D实习医生会叫识得果D孕妇去做胎监,做完之后就直接将距地份档就放到去病历的最前面,所以如果你唔识得人的话,排一个早上都未必会睇到主任!去过甘多间医院睇病都未见过甘无秩序既医院,恐怖啊
查看原文
同感啊,每次都是从前几位越排越后。插队严重。
2009/04/07回复
rwqrwq123楼
我也是挂梁琨靓女医生噶,去了两次,超级多人睇。反而其他诊室无咩人。就梁琨医生既诊室系最乱噶,睇妇科、产科的人一样咁多人,而且系严重插队既!到你睇紧既时候,居然有人系后面插上嚟东一句西一句问医生,NND,上次我同LG去抽血,顺便找她补张证明,点知有个女人拿住份验单走入嚟,我都已经坐系度啦,见她系查结果米让她先罗,跟住就一轮嘴咁问医生,但系又有其他人插嘴问医生野,靓女医生都好好脾气噶喇,点知呢个女人不甘视弱抢住问好多问题。靓女医生见我坐系度米问我做咩,谂住我系孕妇就问我咩事罗,我话开张怀孕证明,医生就啦啦林帮我开咗就5使我系度等啦,点知个女人就发恶,话医生无品,话她睇先点解又转同我睇,又一轮嘴咁话医生,靓女医生实在忍无可忍,就话“如果你觉得我无品,请你转其他医生睇啦。”“人地系孕妇,只系开张证明就走喇,你咁多问题,呢度既病人又多,你就5可以等等再详细同你讲咩?”个女人就5出声喇。唉,可能系因为已经快12点,怕医生落班,D人就紧张无得睇。但系呢个女人就真系好黑人憎罗,感觉就好似坐车同人争位坐既感觉。不过都系建议医院要好好咁整理一下睇病秩序罗。
2009/04/07回复
sandrysandry124楼
今日先去完做产检,原本睇开佘主任,早上挂号话距未来一个月都吴响好似话要出国喔,跟住就挂左张中芳上到楼(果时大概系10点半)外面D姑娘话我排到55起码要排到下午2点先到我,无奈噶情况下我同LG就走左出去行左一阵下午再番黎啦,番到黎2点,量血压果D好快就搞掂了,啉住早上就挂好噶号好快就会到我啦,点知原来我噶想法系错噶,邓姑娘将我个围产卡罗左入去之后我隔左大概20分钟我再入去睇,天啊,我排到10几号,前面仲有10几个,我啉一个20分钟计我都仲要等成个几两个钟我就同姑娘讲我换过果医生睇就算了,跟住就换左叫李南噶医生,吴洗5分钟就到我了。我觉得如果BB系无咩异常噶情况下其实睇边个医生都系一样噶嗜,生果时都吴会系果个医生帮你接生咖啦只要吴好做产检果时等得超耐就OK啦,我已经29周了话30-32周要做多次BC我同医生讲我想做三维彩超距都同我开左,开左我先知原来度做系超贵噶470,,我岩先睇过其他妈妈响其他医院噶价钱,广医三院真系超贵,但又好想好想睇下我BB系点样喔,贵D就贵D啦..报埋我噶资料先

妈网ID:sandry
预产期:6.23
产检医生:之前系佘主任,E家无定啊,边个快睇边个啦
下次产检日期:4.22

2009/04/08回复
tq008e7tq008e7125楼
其实果度D医生睇病真系唔超过3分钟,后面有一大堆人围住,根本无可能睇10-20分钟架6 我上个星期去挂了李映桃,等了3个小时,但系睇病就净系用左2分钟6
2009/04/08回复
fannygzfannygz126楼
我是刚知道自己有佐,准备明天去广医三院看啊,入来学也啊!
2009/04/09回复
aduadu127楼
妈网ID:adu
预产期:09年8月27日
产检医生:暂时李冰
下次产检时间未定
原来以为自己不孕,就去看李冰,第一次就开了很多的验单,自己的就1500多,老公的就850多。
后来结果出来了,没事。但是我们的染色体有问题需要在怀孕18周时要做羊膜穿刺查染色体。
因为我们在江南西住,想去海珠区妇幼生,不想整天跑到市二那么远了。
现在已经预约4月17日做羊膜穿刺,不过就要交1860多元。
后来梁琨建议我们等羊膜结果出来了,才决定去哪里建围产卡。
2009/04/16回复
qt_zlcqt_zlc128楼
想问下,广医三院有三维B超做么??如果无,打算去陆总照咧.....
2009/04/22回复
sandrysandry129楼
qt_zlc:
想问下,广医三院有三维B超做么??如果无,打算去陆总照咧.....
查看原文
有啊,不过好贵,,要470,我前日先去做,但医生话我BB个面向左里面要我落去行半个钟再上黎,再上黎噶时候距已经不知所踪了,只有过多两个星期去做产检噶时候再做过
(做三维BC果个医生叫于宾,距好黑人憎,问距咩距都一句"不知道"成日黑起个面,)
2009/04/24回复
tracypasstracypass130楼
妈网ID:tracy
预产期:2009年7月30日
产检医生:李映桃
其它:之前有同事朋友都系找李映桃,所以我都选她,态度好好,不过巨系住院部医生所以只有半天时间出门诊
2009/04/26回复
妈网ID:connieleung

预产期:2009-11-28

产检医生:未知

下一次产检时间:12周第一次
2009/04/28回复
qt_zlcqt_zlc132楼
又系于滨?
我做二维果阵都系距,黑口黑脸无笑容.....
听闻陆总可以俾LG都入去睇,但市二好似唔得咯~
甘你做三维果阵,系医生开俾你做,定你要求做伽?
2009/04/29回复
sandrysandry133楼
我自己要求做噶,琴日岩好做完,BB好乖好听话一次就OK啦,但果个医生仲系果副尊容,讨厌到S,不过呢边做真系吴系好好,听其他妈咪讲话会有一张相或者一只光碟比番你,呢度只系用平时噶BC单响上面打张相比你咖咋连一张似样D噶相纸都无,价钱仲鬼甘贵.
2009/05/07回复
妈网ID:我的小牛娃
预产期:2009-8-9

产检医生:陈敦金
下一次产检时间:未定
打算转医生,虽然每次一大早去都能挂到一号,但等陈主任出诊就要等两个钟,又不敢走开,怕他提前出现,错过了就得重新排过。不过其他医生也超多人看,真是做个产检真不容易。
2009/05/12回复
LOVE粒LOVE粒135楼
妈网ID:Love粒

预产期:22/Aug/09

产检医生:张中芳

下一次产检时间:26/05

其他:张医生同D护士态度都几好,不过张医生睇距的人实在太多啦!所以成日都好忙甘,有时产检讲几句就睇完了,所以睇的时候要将想问的问题准备好,如果五系到时就乱晒了。我现在好想知系女女定仔仔啊!但系医生咩都五肯透露。照B超的人态度就好生硬,只会叫你训低同出去等,就无第句了,好五人性化。。。
2009/05/12回复
猪牛猪牛136楼
[quote]原帖由 mylive 于 2009-4-5 01:24 发表
报到格式如下:

妈网ID:

预产期:6月25日

产检医生:张中芳
下一次产检时间:5月21日

其他:
2009/05/18回复
妈网ID:素人渔婆

预产期:09/09/05

产检医生:刘惠姝

下一次产检时间:5/26
刘主任是留学博士,但是一点架子都没有,很亲切,临床经验很丰富,就是太忙了,一周出诊半天,不过好过去看张主任(排队到脚软)。

想问:有没人知道广医三院可有的做三维彩超,大致多少周可以做,是用来排畸的吗?可以照到BB的脸吗?有经验的妈妈来传授一下。
2009/05/18回复
qt_zlcqt_zlc138楼
素人渔婆:
妈网ID:素人渔婆预产期:09/09/05产检医生:刘惠姝下一次产检时间:5/26刘主任是留学博士,但是一点架子都没有,很亲切,临床经验很丰富,就是太忙了,一周出诊半天,不过好过去看张主任(排队到脚软)。想问:有没人知道广医三院可有的做三维彩超,大致多少周可以做,是用来排畸的吗?可以照到BB的脸吗?有经验的妈妈来传授一下。
查看原文
睇完sandry系市二照三维之后,决定去陆总照三维排畸~
准爸爸仲可以一齐入去睇,又可以睇到个样,仲刻埋碟,不过个价就比之前准MM讲既贵左D,三维307蚊,病历1蚊,挂号0蚊(我系周末去挂号,所以免费),刻碟55蚊(如果体位好,10张相左右),一路照仲会一路同你讲,边度系鼻、手仔脚仔同心脏~
2009/05/20回复
^_^,谢谢哦,那我也去陆总照,不知道多照一次三维会不会对BB有影响?
2009/05/20回复
猜你喜欢

夏季:入院待产包清单+图片

广医二院产科入院情况

【生产记】多米妈广医二院VIP产科感受星级服务生产经历

【桐桐妈的生产记】珠江新城妇幼保健医院顺产记+坐月子心得

在157医院产检、准备生产的妈妈进来~一起来聊下产检的情况!

在省第二人民医院产检、生产的妈妈进来报到啦~一起来聊下产检的情况!

热点推荐

陪娃玩转长隆欢乐世界 刺激好玩项目好多

少年宫暑假课开始报名啦 你报左未?

打卡1200书店 第一次认识胶囊房

有个扫兴的老公!全职妈妈学车创业都反对

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

寻人启事!广州妈妈网喊你回家

有被亲妈道德绑架的吗 总想控制我

来了!广州中小学暑假时间已定!

别被套路了 一文看懂定制衣柜报价

尝试新徽菜小菜园 汤加炒米喝好新奇

新鲜莲蓬上市 盛夏鲜莲子炒菜

煲珠公珍珠奶茶7.8一杯 新人拼才2.9

蒲桃买少见少的水果 20蚊一斤果肉清甜

查看更多热点 >