帖子详情

一人一句,盏鬼粵語大集汇,入黎UP两句啦喂~~(274啦~)

29094149谈天说地

全部回帖
叮噹:
执豆甘执割禾青黄皮树了歌,唔熟唔食鸡啄唔断无衰拿来衰头尖额窄,无呢贵格大只累累,跌落坑渠鸡食放光虫,心知肚明星期六,无节目老豆打仔,锻炼身体,仔打老豆,菩萨保佑侧侧膊,唔多觉无油唔甩得镬豉油捞饭,整色整水三六九,查户口
查看原文
好野,一口气可以讲甘多,真系一肚计~~强啊
2010/07/27回复
狗上瓦坑---有路
水瓜打狗------唔见左一半
叮噹叮噹44楼
jennyfafa:
好野,一口气可以讲甘多,真系一肚计~~强啊
查看原文
从出世就同阿爷阿嬷住一齐,住左十几年都系类似大院式甘样的房子啊,果度班街坊个个都系市井之民啦。听听埋埋咯。
就快冲破100句啦~
无惊无险,又到5点5
leeaugleeaug46楼
我来讲

肥仔个头,大过五层楼。
肥仔个手,细个荷兰豆。
肥仔个屎忽O豆豆。
哩句有未啊:搞搞震无帮衬
粗口还有好多,识讲不识写
普通话讲不到稼
我老豆教落,日本钟,声大夹唔准
有意思!!!
JJ妈咪:
粗口还有好多,识讲不识写 普通话讲不到稼
查看原文
讲出黎大家分享下
阿兰嫁阿瑞-累斗累。
牙嚹疏-口水多。
一二三四五六七、肥婆跳舞顶第一。
搅搅阵,没帮衬。

叮噹叮噹52楼
中草药医跌打,噏得就噏
陈年中草药,发烂渣
太公分猪肉,见者有份
无声狗,咬死人
纸扎下巴,口轻轻
老婆担遮,阴公
冬前腊鸭,只赖只
嫁鸡随鸡,嫁狗随狗,嫁只马骝通山走
白恤衫打底,老泥一底底
年晚煎堆,人有我有
牛耕田,马食谷,老豆赚钱仔享福
原帖由 cokyee 于 2010-7-27 10:42 发表 XX个头大过五层楼,XX只手,细过荷兰豆,XX个屎忽屙豆豆扮晒鱼虾蟹
哈哈~呢句令我淋起儿时!
叮噹叮噹54楼
周身刀,无张利
吉(音)起条尾都知道你屙屎屙尿
落雨丝湿
饿死老婆瘟臭屋
鬼拍后尾枕
隔夜油炸鬼,无晒声气
眼光光,望天光
无呢拉更
鸡甘脚
滚水“绿”(音,意思其实是烫)脚

卖猪肉一般叫猪肉荣,卖鱼的一般叫卖鱼胜,卖菜的一般叫菠菜莲
shevyshevy55楼
遠睇似公主,近睇似番薯

信你一成,雙目失明;信你两成 ,无期徒刑。

唔嫖又唔賭,盏幫襯藥材舖
zoomizoomi56楼
酒楼例汤——整定嘅!
好佬怕烂佬,烂佬怕泼妇!
宁教人打仔,莫教人分妻!
单料铜煲—— 一滚就熟!
无鞋挽剧走!
三五成群,无个好人
叮噹叮噹59楼
唔赌唔知财运高,唔滚唔知身体好
白恤衫打底以为好靓囝,打开睇睇,老泥一底底
猜你喜欢

小朋友被猫狗抓伤之后要谨慎!正确的处理方式系咁……

广州市白云区嘉禾望岗整栋或整层出租…

艰辛收房路,现代简约家要开装啦… 连更三篇-弱电箱、打拆、威尔斯展厅游

DT的流水装修日记 意外美貌的橱柜,厨房毕业啦~~

一次过讲嗮49元团广州罗湖路线到香港上水广场

一波三折的广医三院(市二)顺产记

热点推荐

广州夏天去滑雪!南方小土豆玩上瘾了!

落雨行山姆真的好爽 人少试吃也很多!

广州救市新政落地 首付15%你会买房吗

快40岁上班族的无奈 两娃还欠房贷30多万

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

寻人启事!广州妈妈网喊你回家

伟记石橄榄鸡煲真的太棒 鸡鲜美嫩滑

极简搭奶油风,除了好看形容外就是惊艳啦

创业租金补贴办事指南

很久不见的赛百味 味道适合健身人士

家庭版椰汁荔枝凉粉捞 吃得好满足

山东实现樱桃自由 潍坊才9蚊一斤

618商战各大平台出奇招 你准备买啥?

查看更多热点 >