帖子详情

新手上路...求助關於椰子煲雞的問題

396214美食&下厨

問題1:椰子煲雞,除咗椰子和雞之外,還要放D咩落去煲咖?同埋,椰子煲雞喺咪好補咖?

問題2:咁只雞洗唔洗去皮啊?或者飛水..

問題3:洗唔洗放多舊瘦肉落去煲啊?

唔該曬各位偉大的媽媽們....
全部回帖
问题1:放旧姜落去除只鸡的鸡腥味,这个汤不会好补,真系好好饮家,
问题2:鸡吾使去皮,成只放落去就得拉,吾使飞水。
问题3:最好放旧肉落去一起煲,会仲好味家

煲的时候可以先放肉煲半个钟,再放鸡落去,或者揾只老母鸡一起放落去一起煲,仲有就系个椰子的椰子水,到煲好汤个时先倒入汤度,再煲个几分钟,就可以收火了,好好饮家,5
2010/03/01回复
lianasunlianasun板凳
LZ写简体字啦,看起来太困难了
哦哦..我知道了...唔該曬你啊...

答得很詳細....哈哈哈...

無言感激....
噢..不好意思啊...下次我改簡體...
煲的时候可以先放肉煲半个钟,再放鸡落去,或者揾只老母鸡一起放落去一起煲,仲有就系个椰子的椰子水,到煲好汤个时先倒入汤度,再煲个几分钟,就可以收火了,好好饮家
要煲好才放椰子水的呀,
妈妈寻日先煲完,二只椰子一只老鸡.....好好味呀....
yfz001yfz0018楼
鸡要飞水吧。。 想起那么多血水一起煲。。
cici10cici109楼
这个汤真的好好饮
suwinsuwin10楼
好饮!我LG的拿手靓汤!
城信城信11楼
在市场上买的鸡,我觉得还是去皮,飞水好点。
自己放养的走地鸡,都可以不做上面2步
否者我觉得难以接受。
問題1唔系好补,属于清补姐;加一粒蜜枣,记得留返椰子里面D水待用。
問題2:只鸡要去皮,如果唔去皮,煲出来会好多油!如果用新鲜鸡,去左皮就唔使飞水喇!(最好用竹丝鸡)
問題3:最好放旧瘦肉,淡汤会鲜甜D

大概煲两个钟左右,煲到一个钟多D就放椰子水落去,太早放落去淡汤会无甘香;煲多半个钟就OK,再放盐就饮得

我也喜欢椰子煲鸡哦。
2010/03/17回复
猜你喜欢

跪求快速回奶的方法

新张就旺到爆的叹佬鸡煲

大家帮我看看,同样预算,美好居,天朗名居,骏景花园,哪个好

(图片有D恶心慎入)第一次煲南北杏菜干猪肺汤,润肺又止咳

关于小儿咳嗽的方法。

關於日本命力強腦素鱼肝油,能给宝宝吃这种吗?有没有试过的妈妈来说说啊

热点推荐

高考倒计时一个月 你还记得当年的成绩吗

逛粤海天河城商场 发现养眼花海

这家店自助取朱古力豆 太有趣啦

楼下附近新开的平价生鲜 比某大妈还便

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

装修必看干货,瓷砖选购有技巧!

晚餐粥旺庄烧肉很嫩脆 还送红糖糕

又褥到羊毛啦!直接0元领取轻养茶

传统饼店出品 鸡仔饼正宗到没朋友!

勿理堂的蝴蝶酥9.9一袋 松脆好吃

香煎马鲛鱼腥味也不重 送粥送饭都好搭

阿强家优惠来袭 开业赠送500元大礼包

来黄埔古港听名人故事 玩游戏领奖品

查看更多热点 >