帖子详情

~~~ 大肚婆究竟系煲“猪小肚”定系煲“猪肚”汤饮架?

2500159怀孕妈妈

我家婆同阿妈,两人对呢个问题有唔同意见,一个就话系用猪小肚煲,一个就话用猪肚煲。。。甘究竟系用猪小肚定猪肚呀?
精选回帖
我两样都有饮过,不过系分开煲嘅。一般就系白果腐竹或者清保凉煲猪肚,话系养胃嘅,另外就会用鸡骨草或者前灌草煲猪小肚,祛湿毒嘅,呢两样汤由岩岩有左一直饮到而家,都无咩事,应该都系岩大肚婆饮嘅吧。
2010/08/03回复
casspeicasspei29楼
唔可以吃白果噶,我唔记得会导致宫缩定喺影响子宫口哦,仲有圆肉同山楂都唔吃得噶
babyfanbabyfan35楼
猪小肚煲田灌草(又叫车前草)我阿妈就加D眉豆添,可以祛湿健脾,而且吃多D眉豆对BB的皮肤好好的。猪肚 就系我地呢边习俗,猪肚都是亲戚送的,特别后期临生就有人送来,当是一个祝贺的意思,而且猪肚也有以形补形的说话,就猪肚包白果腐竹。
2010/08/04回复
59楼
1970/01/01回复
全部回帖
生之恋生之恋沙发
我之前吃了好多猪肚啊
2010/08/02回复
但猪肚同猪小肚又唔同喔。。。
小肚是什么啊
我妈是用猪小肚煲
我妈话大肚婆要吃猪肚补(估计是所谓的以形补形……),然后我同事叫我妈煲田灌草猪小肚俾我饮(祛湿毒),跟住我妈就两样一起煲,即猪肚同猪小肚都落来煲。
adeheadehe7楼
猪小肚煲
lencholencho8楼
我们这里是猪小肚,说是排胎毒
猪小肚
08030208030210楼
中医生叫我煲猪肚!6
猪小肚
芷茵芷茵12楼
不知道猪小肚是哪个位置
猪小肚
这个汤怀多长时间喝啊?
猪小肚煲什么?
很补吗?还是其他的功效呢?
知道的MM说说啊

mis静mis静15楼
猪肚啦.好补肚噶,饮多D啦,我妈一星期煲两次过我饮啊..
lok12lok1216楼
家里经常煲白果腐竹猪肚汤,或花旗参猪肚汤我饮。
如果你是想祛濕毒就一定要用豬小肚煲田灌草,
如果平時煲湯飲咁就豬肚都得了
豬小肚好臭噶,就喺豬嘅尿袋
我两样都有饮过,不过系分开煲嘅。一般就系白果腐竹或者清保凉煲猪肚,话系养胃嘅,另外就会用鸡骨草或者前灌草煲猪小肚,祛湿毒嘅,呢两样汤由岩岩有左一直饮到而家,都无咩事,应该都系岩大肚婆饮嘅吧。
猜你喜欢

八卦下我身边的奇葩公婆

新张就旺到爆的叹佬鸡煲

家公家婆我得罪你了吗?

美味营养煲沙锅粥

你咁样系咪有D过分啊?

(图片有D恶心慎入)第一次煲南北杏菜干猪肺汤,润肺又止咳

热点推荐

白鹅潭艺术中心终于约上!一日都逛不完

二胎280天怀孕日记 妇产医生态度太差了

假期遇着狂风暴雨 暴走中山品当地美食

遇到有良心的商家!乐园闭馆直接给退费

专业化妆师1对1 母亲节美妆体验课

母亲节花式宠爱你!瑜见美好孕动会

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

美味家常菜 潮州芹菜炒鸡杂火腿片

中西合璧混搭风的午餐 米饭搭汉堡

遇到一间创意拼图店 还可以定制

麦当劳薅咖啡羊毛 不到8蚊有一份

顺峰山大排档觅食 顺德出品果然无拣错

泸沽湖跟团游 晚餐又唱又跳好隆重

查看更多热点 >