帖子详情

7-29沙扒回来,又开始报料&晒货,连大树菠萝都搬个番黎,累啊

585631休闲旅游

7-28、29沙扒两天游,见到广州既天气甘样,中星期五晚放工拿拿临去买定件雨衣俾阿B,林住就算落雨都可以俾佢玩下沙咯,考虑得够周到吧,哇哈哈!
首先要报告一下,住+车,七月已经上网团购了89.9/人,星期六出团要加收50/人,民宿升住三星宾馆又加10。加加埋埋就150/人,BB不占位,只买保险10蚊搞掂。一家人两大一小共310蚊。我地两家人一齐去,两个BB有伴玩。
7:30上车,估计8点前开车吧,无睇时间,出发LU。。。
12:30下车,先到沙扒,可能因为宾馆未入住得,又或者旅行团有同果个餐馆挂钩,反正未入到沙扒,就掉低我地食饭了,我地入面睇左下,同之前系妈网睇攻略系偏贵,但都唔算贵到吓人,而且时间又赶,所以唔想行,就直接系落车果间餐馆食。个个挂住食,又要喂B,所以都无影相了。花甲16/2斤、牙菜炒海蜇(味道一般)20、炒芥菜10(超难食)、杂鱼煲58(鲜甜)、墨鱼饼30(超好味)、饭好似10蚊一盆,中有餐具,埋单151蚊。(间野唔记得叫咩名)
13:30又上车,去宾馆(海滨宾馆)。下车时,漏罗阿B既沙滩工具,哈哈。好在阿B提醒,LG先上车罗番。我地等人地分配晒,我地先去登记,结果好好,分配左四楼既房间,全栋高六楼,太低会挡光,我地窗可以睇到半个海,唔错唔错,两张床,1.2&1.5。大床我同BB训,LG训细床,分配好了,换衫出发!!BB已经兴奋到不得了,手罗沙滩工具唔肯放了,可能怕又唔记得罗。
14:45出发去月亮湾。正价门票20,我地稳宾馆既人买,打个八折,即16蚊/人,BB唔使钱。租左部三轮摩托40蚊(两天时间你去边都可以车你去,上年先30蚊,不过油价升左,无办法啦!)
15:00到啦,哇,阿B大叫,开心到晕了!好好彩啊,有少少太阳,又唔算晒,所以唔使租大伞,省一笔,好野!!不过,俾司机水左,话唔可以带水抱,结果我地无买,要系入面租,果D水抱中间太大,阿B根本用唔到,晕!大家千万不要信月亮湾唔可以带水抱(泳圈)之说。月亮湾租水抱,小的租金10蚊,大支怡宝水3蚊。
18:00番宾馆,系月亮湾门口饮左个冰冻椰青8蚊(贵,不过去得玩,算啦,最紧要开心),提前十分钟打电话俾个司机佬黎接我地。
18:15番到宾馆开始洗白白。大洗特洗。。。
19:30休息左一阵,再开发。。司机叔叔介绍我地去肥婆食海鲜,又挂住食既我,无影相
司机叔叔介绍,“肥姨”近海边价钱较贵。“肥婆”有两间,一间有空调的(厨师系外地人),一间无空调的(厨师系沙扒当地人)。“梅姨”系三叉路中间,好易稳。(之前系妈网见好多人都系度食,所以我勇于试新,去左其它地方试食,再番黎报料,哈哈)。司机中话,价钱平无用,要够称先得。
我地决定去无空调既“肥婆”试下。哇,一去到,超多人,叫极都无人理。旁边有个人可能唔够食,叫老细帮手加单,老细竟然话,我唔得闲啊,你唔好加单啦
无赖尿虾,唯有点其它啦。。记得海鲜可以讲价。肉蟹48/斤,要左一只就1.6斤了,好大只架(因为自己可以蒸,所以多数出街都食炒,点知超难食,浪费晒只蟹)。沙虾28/斤(觉得唔靓,所以无叫),虎虾85(太贵,所以无食)。海虾55/斤,讲价50/斤(有大有细,要左1.5斤,白灼)。圣子25/2斤(一蚊都唔肯平)。花甲5/斤(比中午细只,好怪,一定要你一叫就15蚊三斤)。虾酱炒豆角(听讲体系特色菜,个个都点,味道都可以,无睇几钱)、炒菜心10(垃圾)、饭2蚊一位任食、两支啤酒(大佬成日挂住饮酒)。埋单251蚊。
总结:味道唔掂、人多服务员少、上菜慢,不过,对比系广州,已经算足称了。我就唔会再去第二次啦,大家自己看着办吧!

跟完饭周围行下,买左紫菜4.5元/两,大响螺片68/斤(原价75,好香,较干身,有D卖60的,不过未干身,所以买左68的),中响螺片52/斤(原价58,好香,有滋阴作用,我个人好喜欢,响螺煲鸡),海带7/扎(5识睇,不过我大嫂话靓,所以照买),墨鱼丝22/斤、龙眼5/斤(其实自己屋企都有种,不过阿仔系都要食,无计),又饮左个椰青6/个(今次算最平了,不过我同事话可以5蚊),孔明灯10/3个(未食饭之前,人地卖10/4个,我地本来林住唔放的,所以无买,点知食完饭就升晒价,全部都5蚊一个,超夸张)。中见有**10/3条(大概25-30CM长,不过我地屋企无咩人食,所以无买)。。。买完野,就去放孔明灯了,果晚天气好好,又无咩风,3个都成功放飞,哈哈!番到宾馆都11点几了,系时候同BB训教了。
第二天
8点几就起身,带BB落楼下食早餐,第一档话粥已卖晒,所以去左第二间,要左一煲蚝仔粥38(鲜甜)+炒米粉18(好细碟,见到第一档人地食紧先10蚊,中比它大碟)+墨鱼饼18(难食)+餐具,埋单72.(唔记得呢间野叫咩名,不过5明,D野又贵又麻麻,点解中可以甘旺。我上年系环城旅店斜对面的蚝仔粥先3蚊/碗,炒粉先10蚊。)
食饱饱后去租单车踩,两个小朋友不知几开心,双人单车唔同广州,唔系前后座的,系左右座的,BB坐中间。15/辆/小时。押金50/辆。当日天气好热,庆幸我地唔系果日去沙滩,未必一定中暑啊。
踩完海边又踩去购物街,见到有肉蟹/斤,买左3只40蚊,笼要5蚊,我地无买,直接用胶袋装。大佬地买左只甲壳的东东,比起饭店果D细只好多,所以唔食得,只可以玩,好似叫“后”。
又到午饭时间,我地去左“宇坚”。还是无赖尿虾,晕,终于食唔到,深深不愤。
圣子25/2斤(街价)、花蟹30+(好似系,因为今餐唔系我点菜)、紫菜墨鱼丸汤25(好香,鲜甜)、番薯叶10、海虾50/斤(上台后发现有几只细既虎虾,味道要比“肥婆”的鲜甜)、白灼海蛰20+(有放醋的,所以我无食)、啤酒8/支(饮左4支)、2升装雪碧8/支、饭1蚊/位任食(饭比“肥婆”的要平),中点左个带子,不过最后无落单,所以无要了,埋单共229.
总结:味道好,锅气够,服务员较多,不过埋单时记得要自己计下数,因为计错左250几蚊,后来我地复单,发现张单多左支天地一号。
食饱后又打电话俾司机车我地番宾馆,起程番广州了,报告完毕,上相啦,哈哈!
全部回帖
annie_77annie_77沙发
你系边度团购啊,可以10蚊就升级宾馆,不过可能8月份就无依支歌仔唱了!
2012/07/31回复
sk-620sk-620板凳
路过帮顶
annie_77:
你系边度团购啊,可以10蚊就升级宾馆,不过可能8月份就无依支歌仔唱了!
查看原文
嘀嗒,估计会越黎越贵
刚问了,贵了10蚊,都无所谓啊,119可以住到宾馆,房间好吾好啊?系吾系体育中心上车?
差价几时补比旅行社啊?
annie_77:
差价几时补比旅行社啊?
查看原文
上车果时
好详细啊~!
紫屋紫屋9楼
LZ可唔可以比个链接我,边度团架?唔该,拜托!我呢几日都稳紧。好多99蚊概,不过8月周末去就加100/人。1.2米儿童就90占车位。就系怕住概地方离海边远。请问LZ系跟边个旅行社架?我打算8月后个两个周末是旦一个去。
紫屋紫屋10楼
住宾馆系唔系海边架。加少少钱可以住海边,夜晚都可以玩耐D,其实系想海边玩。
海滩都好多人,海鲜悟算贵啦.
我们周末也去了,四个大人,自己开车去的。
coolhao:
嘀嗒,估计会越黎越贵
查看原文
这种是墨鱼丝,鱿鱼丝贵一点26元斤,两种我都试吃了,鱿鱼丝好吃点!
2012/08/01回复
171936280:
甘便宜?我问过都是150几一个!周末还贵D添!周末人太多!吃饭最好稳本地特色噶饭店吃,正街D饭店好多都是一般般,人太多,忙唔过来!去码头果边有几间饭店唔错,长提鸡饭店,沙角湾渔村等!这个月稳个时间再去一次!
查看原文
系算平啦,我同事呢家去旅行社问都好贵了
2012/08/01回复
紫屋紫屋15楼
我系拉手网看到有99/人,天马的。周六出发加收80/人,儿童1.2以上收80/人车位。打算团
2012/08/02回复
偶也想回去。
紫寒映梦2:
偶也想回去。
查看原文
去吧去吧,现在过了休渔期,应该很多海鲜
紫屋:
我系拉手网看到有99/人,天马的。周六出发加收80/人,儿童1.2以上收80/人车位。打算团
查看原文
你团左都要早D报名,我地上次一部车限3个一米的小朋友不占位免费,第4个就算一米不占位都要收钱了。
5号自驾车去。。有没同行的呢?。。。谁有当地的订房电话呢?
猜你喜欢

八卦下我身边的奇葩公婆

家公家婆我得罪你了吗?

你咁样系咪有D过分啊?

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

【最西餐】好好味既Sa Mesa意大利餐厅

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

热点推荐

618分享有礼!无限复购的好物推荐

裁员风波又来了 十几年的老员工也走了

免门票采摘!这里简直就是我的菜园

曾经辉煌的地王广场 现在好萧条

寻人启事!广州妈妈网喊你回家

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

一岁四个月的娃 野蛮生长6颗牙

收藏 和设计师沟通5h整理出来的要点

马上升六 这情况去广州中学几率高吗

海洋工程日常 过着漂泊不定的生活

逛工业风扬韬广场 看看有什么新亮点

我们的婚姻出问题了 做错事你会原谅吗

孕期需要大量的营养 如何食补?

查看更多热点 >