帖子详情

我的怀孕,顺产经历以及bb成长既点点滴滴(10/11更新)附孕味照 肚肚照

23934134怀孕妈妈

全部回帖
yanhdjyanhdj101楼
peggyleung:
LZ写得好详细呀,好厉害。你个仔仔真系好得意呀,好靓仔
查看原文
多谢
2008/10/30回复
马太马太102楼
LZ, 继续啦. 期待啊.....
mannwongmannwong103楼
好搞笑呀,原来生仔都可以甘过瘾,多谢楼主减轻我的恐惧感啦!
mannwongmannwong104楼
yanhdjyanhdj105楼
mannwong:
查看原文
晕 乜我真系写得好过瘾咩?!
yanhdjyanhdj106楼
小女人@JOE:
吓,甘如果到时想O便便既感觉一来控制吾到甘点啊,好难忍架喔~
查看原文
难忍都要忍家拉,为左个b好。不过我系忍唔住个个,
继续继续啊,写得好好~
2008/11/01回复
yanhdjyanhdj108楼
queeniewan:
继续继续啊,写得好好~
查看原文
多谢支持 韬妈好懒 成日都唔记得要写 哈 大家得闲提醒我哇
2008/11/03回复
sijiesijie109楼
哇,LZ写得超搞笑啊。厉害,可以写得咁清楚
晓晓xx晓晓xx110楼
LZ继续啊!!!写得好有趣啊
你真系写得好精彩啊。既搞笑有感人,好佩服你添!
yanhdjyanhdj112楼
    跟住,巨地推左一台手术灯过离,一开,哇,好热。跟住个助产士就开始罗住把剪刀系度稳位侧切。稳哩稳去,同其他人商量左几次,终于决定系左边落手。宜家已经唔记得左有无打麻醉啦,好似记得有。反正巨一剪落去剩系觉得好似有dd痛,dd热,比起阵痛,真系蚊同大笨象比。好奇怪,明明巨一早话见到头发啦,但系搞左甘多野,都仲未出到哩哦,搞到我仲担心巨地动作甘慢都唔知赶吾赶得切接我个b出离添。之后个助产士递起双手系度等,我于是搏命用力,但求快d生巨出离。一边等,一边听到个助产士系度讲:“哩个胎唔系好大加姐” 林都系,我个肚都唔系好大,而且甘快生得出,应该都唔会好大。跟住,个助产士下面按下按下,过左一排,巨突然叫我停止用力,我知道,应该系已经出左个头啦,巨要将个b转位。跟住,巨又叫我继续用力,但系哩个时候,我已经无晒力啦,为免又是比人闹,我唯有扮到好似好用力甘,其实一d力都无又或者出得dd力。D助产士又系度闹,唔系甘用力加,你个背脊甘离开张床,点用到力啊。但系我都无办法,因为之前实在用晒d力啦,又或者个b已经出左子宫入左产道无得比d宫缩逼出离挂。再试左几次,可能个助产士都吾耐烦啦,而且个b可能也出左比较多,剩系觉得个助产士用力一扯,即刻觉得下面“呵”声
有旧野比人扯左出离,随即感觉个肚松晒空晒。哩个时候,一只紫色既袖珍小脚出现系眼前,哩辈子都唔会忘记哩一刻,宝贝仔降临人世第一次出现系眼帘前既一只cao皮小脚。跟住,就听到一连串洪亮既喊声啦。听见个助产士讲左句:“伊,又唔系好细卜,奇怪,个肚明明无地方加拉,个胎点放得落”“哇,你地睇下条脐带”跟住其他助产士过离,帮手清洁,记录时间,上称,包住个b,照灯保持巨既体温等巨适应哩个世界既温度。我迫不及待甘瞄左眼,唉,个照彩超既实习生判断错误既希望幻灭啦,一个袖珍慈菇锭系眼前飘过。跟住就有个助产士行过离,问名啊,打手指模啊,同b仔打脚模啊甘。跟住同我讲,个b3440,即6.88斤,出生时间,4点正。跟住要我睇住巨将手环套上b仔既小手上面。
2008/11/05回复
yanhdjyanhdj113楼
sijie:
哇,LZ写得超搞笑啊。厉害,可以写得咁清楚
查看原文
乜真系甘得意咩?我觉得我好惨,5555
2008/11/06回复
janeyzhoujaneyzhou114楼
漂亮妈妈!帅气宝贝!羡慕ing
joannapcjoannapc115楼
楼主好漂亮啊!一路看来都觉得好搞笑好感动!睇到我流眼泪添!5

喺呢?可唔可以话俾我知喺边度影咖?要全称喔!0
jinbijinbi116楼
呵,睇左甘耐终于都睇完LZ既从怀孕到生出来既过程啦。呵。。恭喜恭喜。
yanhdjyanhdj117楼

产后恢复篇(未生既mami建议直接跳到成长篇,因为怕吓亲你地打击你地顺产既信心啊

然后,一次惨痛既长征开始。第一难,b仔出离之后,等左好耐,个胎盘都无一齐流出离。个助产士罗住条脐带系度fingfing下,问:“你之前有无试过流过啊,堕过胎啊”我答:“无啊”跟住问:“甘有无补过胎或者食好多补品啊”我都答:“无啊”跟住巨就自言自语甘话:“甘无理由哦,点解仲吾出离既”过左20分钟,巨就叫另一个助产士通知第个过离,准备要徒手剥盘啦。我听到好惊,问巨,不如等多阵啦,巨话:“唔得加,个胎出离之后半个钟头内个胎盘就要出离加拉,唔系你会失血过多加”跟住插左尿管,试下放左d尿睇下出吾出到哩,但系我根本就无点饮水,边度有尿姐。最后,终于够左半个钟头,个助产士搏命叫人叫个个帮我徒手剥盘个个快d哩,话够钟啦。跟住有另一个助产士入左哩,戴上手套,跟住一手伸入去,跟住我即刻又觉得有好大旧野夹硬塞左入哩,好痛,好吾舒服。跟住巨话:“哇,个宫颈口好紧啊,都塞吾入去”跟住,巨地啦临唔知准备左d咩药水要帮我打,然后系度研究,打边度好。一个话:“直接打宫颈口啦”即刻有两个反对:“唔得,直接打宫颈口?我地未试过加,个度唔得”跟住研究左一阵,巨地决定打系腰个个部位。我林,如果按照第一个讲既做,可能又会出现一次医疗事故吧。跟住有个过离同我解释,因为我宫颈口太紧,伸吾入去,所以要打支针,打完会好渴,记得饮多d水。话口未完,已经打完支针啦,针刚刚meng出哩,剥盘个个助产士已经即刻伸左只手入去啦,我剩系觉得巨系里面挖啊挖,痛到我好似要透唔到气,其他助产士就按住我个肚。个个剥盘既助产士好用力甘meng,一边meng一边讲,痴得甘实既,痴得甘实既?!唔记得挖左几耐,巨终于用力一扯,扯左一大旧野出哩。然后一堆人走埋去研究,应该系研究究竟meng晒出哩未。跟住过左一阵,巨又走过离,又是一伸,伸左只手入去挖,又痛到我大叫。挖完,巨几只手指互相扫哩扫去,睇挖出哩个d野,好核突。然后同我讲:“拿,宜家肉眼睇就挖清晒加拉,2日后做个产后bc,如果有野残留既话仲要做多次清宫加”我一听,呆晒,唔会甘唔好彩啊嘛,无阴功咯。

MckenzieMckenzie118楼

好用心的妈妈
好可爱的BB
猜你喜欢

家公家婆我得罪你了吗?

我已经关门了,还不行,究竟想我点??

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

第二次产检(20周)归来。郁闷!

广州市越秀区妇幼保健院(越秀孕校)产检建档信息汇总

我的顺产VS剖产(一胎与二胎)

热点推荐

探访千年古瑶寨 清远阳山连州三天游

惊喜邂逅汕尾的玻璃海 清澈见底靓到窒息

这条小溪真的绝了 小鱼网随手都能捞爆桶

暑假打算带娃冲港迪 过期证件补办全过程

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

挑选家具有诀窍!这些小tips帮到你

夏天必备解毒降火茶 夏枯草煲无花果

雨后阴天打卡同创汇 拍照氛围感十足

急求!广州治疗小儿性早熟的医生

两夫妻当街大吵大闹 这男人太可怕了

广州下了几个月的雨 你家里发霉了吗

金逸影城小小职业体验官 仪式感满满

六月黄蟹壳薄肉嫩 姜葱炒正到无朋友

查看更多热点 >