帖子详情

我嘅治疗雌二醇低过程~~~不断更新中(转吃同仁堂调经促孕丸)

25944137准备怀孕

全部回帖
sally001:
我都系雌低呀..我吃左坤培丸吃了差不多半年了..都仲系月经不调..无效啊.
查看原文
我当时吃左半个月培坤丸,经期就准番,后来一共吃左1个半月,但对我嘅内膜、卵泡一D帮助都无,同埋搞到我十分上火。所以我咪转中医
2010/09/20回复
真系估唔到中秋节都要一早去医院,之前梁医生估计中秋节会排卵,一早就指导20或21号同房。中秋节当日8点3就到左医院,等左5分钟就轮到我照B超,训低都无30秒就比医生赶落床,果医生好搞,用D唔咸唔淡嘅广东话:卵泡消失左,白带多唔多?依家咁早快D番去同房啦

我罗住份报告直奔去稳梁医生,梁医生睇完份报告,都好搞咁讲:有无听我话同房啊?我话有,佢就话:咁就搞掂晒啦,快番屋企过节。依家开7剂药,下星期三或四番黎复诊。

今日药方:
白术15g         巴戟天15g    菟丝子15g     仙茅15g       熟地黄15g   
淫羊藿15g      续断15g       桑寄生15g     甘草6g

点解好似仲系补肾、壮阳嘅药?8

2010/09/23回复
米修BB米修BB103楼
次次药方好似都大同小异,等你好消息,记得第一时间要通知我啊
2010/09/24回复
米修BB:
次次药方好似都大同小异,等你好消息,记得第一时间要通知我啊
查看原文
有好消息当然第一个通知你,放心!!
2010/09/24回复
寻日终于煲完中秋节开嘅7剂中药,今日又到复诊嘅日子!!梁医生都系循例把脉,问状况。我今日终于记得带体温表,因为我排卵后出现感冒症状(鼻塞,流清鼻涕)、喉咙干引起咳嗽、RF胀痛、RT刺痛,我一一将依D症状话梁医生听。

梁:咁你自己小心D,有可能怀孕,唔好同房啊!
我:我感冒紧,所以无,费事传染比老公。
梁:(用电筒照喉咙)你喉咙好红,系咪吃好多热气野?
我:无乜点吃,可能寻晚吃左鱼蛋粉挂。我奶奶已经煲左好多清润嘅汤水比我饮,例如  苹果煲雪耳。
梁:唔好吃辣椒、胡椒、姜。唔好以为喉咙痕就含旧姜,系唔得!
我:知道啦!
梁:我1-6号休息,7号上班,你系4号月经,到时未黎月经,7号就过黎验小便啦。
我:知道啦!
2010/09/29回复
今日药方,治感冒的:
岗梅根15g  连翘15g   鱼腥草15g  桔梗15g  苦杏仁15g  
芦根15g   浙贝母15g  射干15g  批杷叶15g  甘草6g

当时收到张药方我都犹豫紧开唔开药好,我询问过我亲爱的母亲大人,佢话唔好开药,自己饮多D水,注意休息窝,饮左咁耐中药,系时候停一停。
附上9月份的基础休温表,各位姐妹比D意见!
mabelmengmabelmeng108楼
请问你在哪里看医生的?
yeastyyeasty109楼
祝你好孕,我都想去睇下医生,你市妇幼太远啦!
mabelmeng:
请问你在哪里看医生的?
查看原文
广州市妇婴医院
米修BB米修BB111楼
你就好啦,可以休息一排唔使饮药,我之前都停左几日,家阵又要抱住个药煲过国庆节啦
2010/09/30回复
求先去了洗手间,发现厕纸上有一抹粉红色,相信YJ应该黎啦!!

唉!!
2010/10/05回复
米修BB米修BB113楼
你都好耐没更新啦,休息完未啊?
2010/10/11回复
zihuazihua114楼
中了没啊,楼主
我看了2次梁医生
2010/11/12回复
曳丹猪曳丹猪115楼
你都好有恒心啊,我都是去市妇幼看卢慧玲啊,我是看经间期出血,看极都5好既,看左个几月拉,好失望啊~~~
2010/11/12回复
各位姐妹,我真系好懒!!!已经一个月有多未有更新过,自从10月5日YJ之后,因为工作嘅原因已经无去睇梁医生啦。整个10月份无做排卵监测,只系在自我认为排卵后开始量体温,经过14天高温,11月4日又准时YJ。

虽然没有怀孕,但我觉得自己不需要药物帮忙都可以准时M到,算系已经有进步啦!

依家又开始新一个月嘅准备工作,每天都泡杞子元肉水饮,调节内分泌。11月8日YJ第5日,炖了一只水鱼吃,雌性激素低卵泡质量系唔会好好,希望卵泡可以生得大D。
不过我依然好懒,每日都唔想量体温,唔想自己有咁大压力。
2010/11/15回复
我仲未怀孕啊,已经一年啦,仍然努力中!
曳丹猪:
你都好有恒心啊,我都是去市妇幼看卢慧玲啊,我是看经间期出血,看极都5好既,看左个几月拉,好失望啊~~~
查看原文
每次去到市妇幼,睇到稳卢慧玲睇病果支“大部队”真系辛苦!!!加号、只要卢医生间房有乜风吹草动就一窝蜂拥入去........

唔好失望啦,你会好快无事!!
曳丹猪曳丹猪119楼
wei_winnie:
每次去到市妇幼,睇到稳卢慧玲睇病果支“大部队”真系辛苦!!!加号、只要卢医生间房有乜风吹草动就一窝蜂拥入去........唔好失望啦,你会好快无事!!
查看原文
我都好想好啊,每次想同房既时候都要林之后会5会出血啊~~~真系好烦
2010/11/17回复
曳丹猪:
我都好想好啊,每次想同房既时候都要林之后会5会出血啊~~~真系好烦
查看原文
你同房时候林咁多野,思想都无放松,咁样唔系几好啰!!!
2010/11/18回复
猜你喜欢

周主任,麻烦帮忙看看性激素六项检查结果?

备孕中孕酮低怎办

转:性激素六项正常值内不一定正常

请各位JM帮我看看性激素六项的结果

确诊了,多囊。难怪会胎停

大家看下我的报告能够为我解答吗?

热点推荐

今日520 好奇中年夫妻是不是都发红包?

68蚊一只莲蓉包过份了 替大家试了味道

美景与危险并存!再登牛牯嶂二次失败而返

二胎怀孕日记 一个月前开的四维终于约上

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

广州国家一级博物馆名单!附攻略!

选越秀第一组派位OR黄广附 好难拣

听劝 自己动手做美缝更有性价比吗

便民好服务!广图读书证社保卡也能办

给头皮做个spa 折扣价好抵环境不错

人心在变 关系好的同事开始针对我

钱大妈打折时段人满为患 还不到8点半

周末好处去 迪卡侬好玩的东西太多

查看更多热点 >