帖子详情

试制香芒糯米糍+新创宇治金时糯米糍

433722美食&下厨

近日发现妈妈网share过一篇教整香芒糯米糍的帖,由于本人同老公子都系许X山的fans,劲爱芒果甜品。咁就一于决定按足指示买齐材料,琴晚试下自己整一份出嚟啦~~~8" />
        多谢妈妈们的慷慨解囊教学,经本人的家庭实践终于泡制咗。。。灯蹬登凳——又香又软,又Q又肥嘅香芒糯米糍!!!根据老公子强烈要求,一定要皮薄馅多嘅!!3 终于成品出嚟啦,睇下佢个样,肥嘟嘟白雪雪咁,一整好就想一啖咬落去~~~6
        正因为支持原创,又想自己创新下咁,咪整多一份宇治金时(红豆绿茶)糯米糍配搭下咯。其实做法一样,只系换成抹茶粉+糯米粉开糊蒸熟。由于时间关系,馅料系从莲香楼买返嚟的价值16大元嘅红豆沙一包,然后接原方法直接包馅,碌椰蓉就搞掂!!!4" /> 一样买相一流,仲好好味添~~~
        不过如时间充裕,一定唔会用买返嚟的豆沙馅,本人尝味一向偏淡,觉得外面买的豆沙太甜,而且无质感。如果自己买红豆返屋企,用压力煲煮霖,甜度可以自己掌握,加上粒粒红豆的质感,一定会更正啫!!!5
好啦~~废话少讲啦,上片先!!!欢迎妈妈们拍砖,俾D意见啦~~~

全部回帖
睇个样子确系得得地甘啵.....送花5
2010/05/25回复
kefirkefir板凳
多谢多谢~~~
睇唔到图
麻烦楼主上做法拉,我都想试下~~~~~`
其实做法都系之前的妈妈们share过的,我唔敢邀功,呵呵~~
简单讲下做法啦~~
1、准备糯米粉一包(500g),我分开做咗两种口味的糯米糍。椰蓉适量。
芒果品味:维他芒果汁一包(250ml),熟芒果2个切丁。
宇治金时(红豆绿茶)品味:莲香楼豆沙一包,抹茶粉50g。
2、开粉——将糯米粉沟芒果汁(或抹茶粉、250ml水),搅匀,搅到成糊状,无晒结粒。然后放入微波炉高火蒸5分钟,一定要冚盖,否则就变成烧饼了。
3、糯米粉蒸熟后,放置冷却。中途可以用筷子不停搅拌到冷却。
4、取出粉团,好似包汤丸一样,将芒果丁包入去。要皮薄馅饼先好食哦~~~呵呵,呢个系我家老公子的强烈要求!!!
5、将肥嘟嘟的糯米糍碌一身白雪雪的椰蓉,搞正晒!!!
放入雪柜冷却就可以享用啦~~~~ 2
留印先
jay妈jay妈8楼
好想食啊,但系无微波炉啊,点算啊?有无其他办法哩?
hym903hym9039楼
看不到图
2010/05/26回复
无微波炉都唔紧要噶,可以落镬隔水蒸糯米粉桨。不过要蒸耐小小咯,约10分钟。咁样D粉桨先会熟透。
超爱吃啊,,不知椰蓉在哪有卖呢?
avizhaoavizhao12楼
我也整过这款糯米糍啊。老公还好给面子地吃过两个。我家婆也话几好味。
我好喜欢吃芒果啊5

记低先,得闲整黎食
~~
正,决定稳日学整!
2011/04/07回复
唯一要拍砖的就是照片太少太暗了!
2011/04/07回复
cch210cch21017楼
椰蓉要去哪买呢?
还有抹茶粉要去哪买?
2011/04/15回复
不错不错哦
2011/04/15回复
LINA66LINA6619楼
椰蓉要去哪买呢?
2011/05/16回复
猜你喜欢

今晚极限挑战播广州站!先猜猜会播出广州哪些特色地方??

【520甜蜜蜜】芒果白雪黑珍珠+芒果糯米糍

你咁样系咪有D过分啊?

第一次做电饭锅盐焗鸡,好成功~~

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

618分享有礼!无限复购的好物推荐

裁员风波又来了 十几年的老员工也走了

免门票采摘!这里简直就是我的菜园

曾经辉煌的地王广场 现在好萧条

寻人启事!广州妈妈网喊你回家

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

一岁四个月的娃 野蛮生长6颗牙

收藏 和设计师沟通5h整理出来的要点

马上升六 这情况去广州中学几率高吗

海洋工程日常 过着漂泊不定的生活

逛工业风扬韬广场 看看有什么新亮点

我们的婚姻出问题了 做错事你会原谅吗

孕期需要大量的营养 如何食补?

查看更多热点 >