帖子详情

我的怀孕,顺产经历以及bb成长既点点滴滴(10/11更新)附孕味照 肚肚照

25188134怀孕妈妈

韬韬差唔多10个月拉,睇住巨一日日长大,突然觉得时间过得飞快,好似有好多开心既时刻匆匆流逝,好怕自己太忙或者年纪老迈会忘记晒, 好似好夸张!所以决定凭回忆将记得既野先记低巨,以便日后回味。也写上哩比各位妈妈参考一下,为日后你地有类似既情况打定基础,哈

好,哩拉!怀孕篇

20072月既某日,突然同玲师奶讲笑甘讲起,今个月未哩野,玲师奶话:会晤会系有左啊?跟住教我,你翻去check体温拉,如果系36.8度至37度几既话就有可能家拉。我觉得好奇怪,乜原哩会甘加?!不过也不以为然,因为成日听群里面既朋友讲,有bb系一件好难既事,所以哩个月做左三次都特登唔做安全措施,但系系危险期只有一次,一击即中?唔会甘好彩挂!翻到屋企,贪得意量左一下体温,36.8度。姨,可能系米刚刚行翻哩,热啊?!食完饭,再check一次,都系36.8定系36.9度,可能。。。。。。系米食完饭热dd呢?!我开始有d觉得唔对路拉。到左第二日早上再check左次,37.2度。六合彩又唔见我中,我知道,居然真系甘好彩,就哩要做人地妈咪拉,心里面泛起阵阵喜悦。跟住个两日,我都间唔中会check下体温同埋每日早上都罗验孕棒验,体温就持续都系36.8度以上,但系验孕棒就点都未显示到有卜,为左万无一失,也为左比老公一个惊喜,我一直都无同巨讲哩件事。脑里面总系泛起电视里面个d老公听到老婆有左个一刻既惊喜表情,唔知巨会点呢?!点知,巨居然无拉拉问起,姨,你应该哩野拉波,今次迟左既?!无奈之下,讲左比巨听,一听完,都未知系米真系有左,就真系好似d电视剧情甘,巨一阵惊喜,翻到屋企,即刻唔比我猫低身罗鞋换,帮我罗埋,换埋,哈,我变成女皇拉!!!之后几日,连续用晨尿验左几日,开始出现两条线拉,第一次见到两条线个时,有种讲唔出既感觉,我要做mami拉,我真系要做mami拉!!!老公也都好八卦甘成日走入哩偷睇结果。虽然唔算系计划内既bb,但系对于就哩要做爸爸妈妈,我地都比较欣喜,心里面泛起阵阵幸福的涟漪。

跟住哩10个月,开始以为系非常难熬非常辛苦既漫长旅程,点知,因为两家人对我呵护备至,居然到左差唔多生得既时候好唔想巨出离哦,比甘多人宠系手心既感觉实在系太好拉!

因为系意外既bb,所以之前林住过年去马来西亚既沙巴旅行,潜水既,咩都准备好拉,年三十晚早上去医院确诊左系有左拉,晚黑就要飞咯,记得自己仲好天真甘问个医生,医生,我可唔可以去旅游啊,医生话,最好唔好拉,人多既地方细菌多,容易感染,你衣架怀孕前三个月,要小心d!跟住问,医生,我可唔可以潜水啊?医生话,?!最好唔好做剧烈运动啊.问完都觉得自己好鬼傻,嘻嘻!不过医生话从哩无听讲过怀孕唔可以食虾蟹羊肉之类既野,话都系无稽之谈,学到野拉,,不过宁可信其有拉,整个孕期都唔系几敢食哩d!

精选回帖
哈哈,我个时都系甘啊,打算过完年都补蜜月旅行架但总系觉得有D野会去吾成甘,所以去老公话去旅行社报名我都叫距3月份再去点知原来系有左
2008/07/24回复
kk1211kk121166楼
系咪古摄影度影噶??我都订左果间啊~~LZ好靓,影得好好啊!!而且全身都甘瘦~~好突出个肚肚啊!!羡慕ING~~~老公又甘锡你仔仔又甘得意~~
2008/08/05回复
joannapcjoannapc127楼
楼主好漂亮啊!一路看来都觉得好搞笑好感动!睇到我流眼泪添!5 喺呢?可唔可以话俾我知喺边度影咖?要全称喔!0
2008/11/06回复
晓晓xx晓晓xx133楼
伸手进去挖!!!!!好恐怖啊!!!!记得以前看到一个MM的帖子,因为她之前有吃过保胎药,胎盘不容易剥离出来,也是这样被助产士伸手进去挖的 ............[ 本帖最后由 晓晓xx 于 2008-11-7 12:50 编辑 ]
2008/11/07回复
全部回帖
baby_l_xbaby_l_x沙发
好靓啊!系边度影架?
2008/08/03回复
FS雯雯FS雯雯板凳
好靓靓啊!!!
留个记号,继续看
留个脚,慢慢看,呵呵~
甘好玩下哦
  看白话版好累....
bbsuebbsue8楼
羡慕啊~~~驼仔仔都可以甘靓靓~~~
好漂亮的孕照啊,可以问下在哪里照的吗?
lz的照片好漂亮哦
2008/08/04回复
哈哈, 很趣味呢。
好靓啊,向边度影架??
好靓啊....送花花...继续期待啊...
照得好靓吖,边间影楼影嘎?我都想影,不过我比较肥,怕影得吾靓
相片好靓啊
哈哈
你LG好搞笑!
楼主写得好有趣!
猜你喜欢

家公家婆我得罪你了吗?

我已经关门了,还不行,究竟想我点??

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

第二次产检(20周)归来。郁闷!

广州市越秀区妇幼保健院(越秀孕校)产检建档信息汇总

我的顺产VS剖产(一胎与二胎)

热点推荐

吃了哑巴亏!苹果手机售后维修无门

00后的动手能力堪忧 电器小问题直接换新

游呼伦贝尔大草原 南方人感受蒙古风情

央行官宣 存量房贷利率将下调50BP

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

2024年装修交流群 杜绝踩坑等你加入

遛娃宝藏小岛生物岛 骑行看日落爽歪歪

海珠湖的那片花海开了

早八晚五如何备晚餐?卤牛肉嘎嘎方便

又来打卡大榕树下 招牌碌鹅好入味

去图书馆参加活动

腱鞘炎还要分类别治疗 我太难了

萨亚莉价格亲民 但菜量严重缩水

查看更多热点 >