帖子详情

我的怀孕,顺产经历以及bb成长既点点滴滴(10/11更新)附孕味照 肚肚照

23978134怀孕妈妈

韬韬差唔多10个月拉,睇住巨一日日长大,突然觉得时间过得飞快,好似有好多开心既时刻匆匆流逝,好怕自己太忙或者年纪老迈会忘记晒, 好似好夸张!所以决定凭回忆将记得既野先记低巨,以便日后回味。也写上哩比各位妈妈参考一下,为日后你地有类似既情况打定基础,哈

好,哩拉!怀孕篇

20072月既某日,突然同玲师奶讲笑甘讲起,今个月未哩野,玲师奶话:会晤会系有左啊?跟住教我,你翻去check体温拉,如果系36.8度至37度几既话就有可能家拉。我觉得好奇怪,乜原哩会甘加?!不过也不以为然,因为成日听群里面既朋友讲,有bb系一件好难既事,所以哩个月做左三次都特登唔做安全措施,但系系危险期只有一次,一击即中?唔会甘好彩挂!翻到屋企,贪得意量左一下体温,36.8度。姨,可能系米刚刚行翻哩,热啊?!食完饭,再check一次,都系36.8定系36.9度,可能。。。。。。系米食完饭热dd呢?!我开始有d觉得唔对路拉。到左第二日早上再check左次,37.2度。六合彩又唔见我中,我知道,居然真系甘好彩,就哩要做人地妈咪拉,心里面泛起阵阵喜悦。跟住个两日,我都间唔中会check下体温同埋每日早上都罗验孕棒验,体温就持续都系36.8度以上,但系验孕棒就点都未显示到有卜,为左万无一失,也为左比老公一个惊喜,我一直都无同巨讲哩件事。脑里面总系泛起电视里面个d老公听到老婆有左个一刻既惊喜表情,唔知巨会点呢?!点知,巨居然无拉拉问起,姨,你应该哩野拉波,今次迟左既?!无奈之下,讲左比巨听,一听完,都未知系米真系有左,就真系好似d电视剧情甘,巨一阵惊喜,翻到屋企,即刻唔比我猫低身罗鞋换,帮我罗埋,换埋,哈,我变成女皇拉!!!之后几日,连续用晨尿验左几日,开始出现两条线拉,第一次见到两条线个时,有种讲唔出既感觉,我要做mami拉,我真系要做mami拉!!!老公也都好八卦甘成日走入哩偷睇结果。虽然唔算系计划内既bb,但系对于就哩要做爸爸妈妈,我地都比较欣喜,心里面泛起阵阵幸福的涟漪。

跟住哩10个月,开始以为系非常难熬非常辛苦既漫长旅程,点知,因为两家人对我呵护备至,居然到左差唔多生得既时候好唔想巨出离哦,比甘多人宠系手心既感觉实在系太好拉!

因为系意外既bb,所以之前林住过年去马来西亚既沙巴旅行,潜水既,咩都准备好拉,年三十晚早上去医院确诊左系有左拉,晚黑就要飞咯,记得自己仲好天真甘问个医生,医生,我可唔可以去旅游啊,医生话,最好唔好拉,人多既地方细菌多,容易感染,你衣架怀孕前三个月,要小心d!跟住问,医生,我可唔可以潜水啊?医生话,?!最好唔好做剧烈运动啊.问完都觉得自己好鬼傻,嘻嘻!不过医生话从哩无听讲过怀孕唔可以食虾蟹羊肉之类既野,话都系无稽之谈,学到野拉,,不过宁可信其有拉,整个孕期都唔系几敢食哩d!

精选回帖
哈哈,我个时都系甘啊,打算过完年都补蜜月旅行架但总系觉得有D野会去吾成甘,所以去老公话去旅行社报名我都叫距3月份再去点知原来系有左
2008/07/24回复
kk1211kk121166楼
系咪古摄影度影噶??我都订左果间啊~~LZ好靓,影得好好啊!!而且全身都甘瘦~~好突出个肚肚啊!!羡慕ING~~~老公又甘锡你仔仔又甘得意~~
2008/08/05回复
joannapcjoannapc127楼
楼主好漂亮啊!一路看来都觉得好搞笑好感动!睇到我流眼泪添!5 喺呢?可唔可以话俾我知喺边度影咖?要全称喔!0
2008/11/06回复
晓晓xx晓晓xx133楼
伸手进去挖!!!!!好恐怖啊!!!!记得以前看到一个MM的帖子,因为她之前有吃过保胎药,胎盘不容易剥离出来,也是这样被助产士伸手进去挖的 ............[ 本帖最后由 晓晓xx 于 2008-11-7 12:50 编辑 ]
2008/11/07回复
全部回帖
FS雯雯FS雯雯沙发
好靓靓啊!!!
2008/08/03回复
留个记号,继续看
留个脚,慢慢看,呵呵~
甘好玩下哦
  看白话版好累....
bbsuebbsue7楼
羡慕啊~~~驼仔仔都可以甘靓靓~~~
好漂亮的孕照啊,可以问下在哪里照的吗?
lz的照片好漂亮哦
2008/08/04回复
哈哈, 很趣味呢。
好靓啊,向边度影架??
好靓啊....送花花...继续期待啊...
照得好靓吖,边间影楼影嘎?我都想影,不过我比较肥,怕影得吾靓
相片好靓啊
哈哈
你LG好搞笑!
楼主写得好有趣!
fireflyfirefly20楼
妈咪好靓啊~~~~~

短我系边间影相拉,谢谢~~~~
猜你喜欢

家公家婆我得罪你了吗?

我已经关门了,还不行,究竟想我点??

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

第二次产检(20周)归来。郁闷!

广州市越秀区妇幼保健院(越秀孕校)产检建档信息汇总

我的顺产VS剖产(一胎与二胎)

热点推荐

广州中小学暑假时间公布后 家长吵翻了!

面包都吃不起了!20多块只有几片

打卡四大楼之岳阳楼 遇上长沙暴雨有惊无险

99%的人不知道 这个惠州海岛渔村有多美

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

直击现场!水电施工要这么做才合格

回购N次的快手早餐 这个小米糕强推

7仔便利店1元购上架 APP付款很方便

东湖酒家团购餐还不错 138有鱼有鸭

快到暑假了 娃骨性地包天哪里正畸好

娃未成年想要结伴打工 拒绝被孩子怨

垃圾满天飞去哪里投诉 沙井盖丢了

热天最佳!夏天来一杯自制酸梅汤

查看更多热点 >