帖子详情

每日更新警长住家菜

3808871550美食&下厨

全部回帖
RYANTANRYANTAN701楼
咳系5可以吃海鱼,但可以吃脘鱼咯...
2013/01/17回复
看了那么多个人发的美食贴,楼主的手艺真是太棒了
2013/01/17回复
鱼头汤鱼头汤703楼
千宝菜系唔系春菜啊?梅花肉?=梅花鹿肉or枚柳肉啊?
2013/01/18回复
希望警长来个菜的全家福比较好看.
RYANTAN:
咳系5可以吃海鱼,但可以吃脘鱼咯...
查看原文
问题脘鱼唔好吃呢。。。
RYANTANRYANTAN706楼
RYANTAN:

问题脘鱼唔好吃呢。。。
查看原文
问题系无得拣既情况下就要架啦.....你都5知,肥仔几阴功啊,足足吃左几耐啊....起码半年啊......结果家阵中意左,跟亲我去买送都话要买啊~~~
鱼头汤:
千宝菜系唔系春菜啊?梅花肉?=梅花鹿肉or枚柳肉啊?
查看原文
千宝菜绝对唔系春菜,个样争好远口味口感完全唔一样。梅花肉绝对唔系梅花鹿肉,亦唔系梅柳。我下次煮之前成旧肉影俾你睇睇,感觉系瘦肉中带好均匀脂肪既一个部位。
RYANTAN:
问题系无得拣既情况下就要架啦.....你都5知,肥仔几阴功啊,足足吃左几耐啊....起码半年啊......结果家阵中意左,跟亲我去买送都话要买啊~~~
查看原文
v69吃半年。。。肥仔无话你虐待啊。。。我阿嬷以前我细个成日蒸脘鱼俾我吃,我个时觉得区虐待紧我。
海乔妈妈:
希望警长来个菜的全家福比较好看.
查看原文
无问题!
RYANTANRYANTAN710楼
RYANTAN:

吃半年。。。肥仔无话你虐待啊。。。我阿嬷以前我细个成日蒸脘鱼俾我吃,我个时觉 ...
查看原文
边有计者,医生话只可以吃脘鱼,唔听话啊?慢慢咳咯
happy_gzhappy_gz711楼
太强啦,虽然成本贵些,比起酒楼来是又健康又便宜啦!
胡迪警长:
我今日终于搞掂左我既厨房,听日再收拾下又正式要煮饭啦!即刻去片俾大家睇睇我既新厨房仔比以前细左窄左。。。不过好用左科勒既金属件质量好好好满意橱柜灯上下都可以照晒,如果上吊柜层板都系玻璃就好啦,上面都光埋所有汤料归位。。煤气炉下改成2个大柜桶,拉出黎就可以罗煲同锅科勒洗菜池带刀架同垃圾盒,帮我省唔少台面位仲送埋一套刀具剪刀隔水篮出左工期拖沓,科勒系今次厨房整改中我觉得都好满意喇每套橱柜既身份证好开心,又要开始煮饭喇!
查看原文
警长,251楼大大小小的红色盖子的汤料收纳盒是什么牌子的?这么整齐的!
生在夏天:
警长,251楼大大小小的红色盖子的汤料收纳盒是什么牌子的?这么整齐的!
查看原文
那个是特百惠,108蚊一套那种。
胡迪警长:
那个是特百惠,108蚊一套那种。
查看原文
谢谢,我去专卖店看看!
鱼头汤鱼头汤715楼
胡迪警长:
v69吃半年。。。肥仔无话你虐待啊。。。我阿嬷以前我细个成日蒸脘鱼俾我吃,我个时觉得区虐待紧我。
查看原文
你小时食厌了鲩鱼所以觉得不好食吧?
其实用五柳或冲菜蒸都几好食架,或者腌咸它略煎用鲜支竹炆都好食架。
不过又可能我们市场那档鲩鱼靓,好多师奶排队买的。
哈,几天没来,还以为警长已经弃楼,开着部新车仔兜风去了~~~
CHLIHZ3CHLIHZ3717楼
昨晚的双雪炖菊花好滋润吧
另想问警长,近来想买电器,知道你家用日立冰箱,好用吗,有没对比过日系的其它松下,夏普,东芝?
2013/01/19回复
CHLIHZ3:
昨晚的双雪炖菊花好滋润吧,另想问警长,近来想买电器,知道你家用日立冰箱,好用吗,有没对比过日系的其它松下,夏普,东芝?
查看原文
v68日系冰箱为日立我最爱,好用极鸟。。。。。
更新下先
前日煲既莲藕栗子猪手汤

白灼菜心

栗子焖排骨王

寻晚既雪梨雪耳炖冰糖菊花,超好饮

关于麻油提问既梅花肉系咩。。。上图说明

并非梅花鹿肉

应该指带均匀脂肪既瘦肉,但系我唔知道属于边个部位。。

脂肪比例均衡,切片炒一流,今日呢旧我剁碎加粟米,红萝卜,姜蓉包云吞。。。

lyd9696lyd9696720楼
一日睇晒,敬佩到极啊~~~
猜你喜欢

【MYTOMMY】想吃美味烧排骨何需舍近求远 大厨私人订制 YUMMY YUMMY!

【今晚食乜餸】橙妈家常菜!欢迎品尝......

中秋家宴我下厨,轻松奉上九大簋。有详细的做法啊~~

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

娃对班主任有意见 成绩下滑严重点算好

谁说今年服装行情不好?沙河出货量堆成山

广东佛山小九寨沟还瀑布!负离子爆满

累趴的潮宠展!任玩猫狗还中了3斤狗粮

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

死心!壁挂马桶最终还是“落地”了

异地分居的夫妻 我没欲望拒绝他好几次

80后失业2年还被骗钱 日子太难熬

迪卡侬限时活动 500燃值可兑荒野包

广州京东MALL试业啦 价格偏贵一些

华润万家雪糕大促销 10蚊就有一大盒

学泰拳瘦身健体 对抗练习最好玩

打卡走婚桥 感受摩梭人的古老浪漫

查看更多热点 >