帖子详情

每日更新警长住家菜

3808841550美食&下厨

全部回帖
tmzjtmzj461楼
楼主是不是天天去买送的啊?还是一买买几天放冰箱?仲有听说老火汤饮得多没益,你点认为的?
2012/11/07回复
点解焖第一次后又要将牛肉煎到金黄,?
回复 tmzj 的帖子

我唔系日日买菜架,不过会隔日去市场睇睇有咩添加甘咯。关于老火靓汤呢,绝对唔好日日饮啦。所以我从来唔用瓦煲煤气炉煲汤,用依立电子瓦煲,通常冻水落料,到煲好保温大概1小时15分,时间最好。绝对唔推荐煲个种2-3小时,甚至更长时间既老火汤,煲得越耐嘌呤越多导致人体尿酸过高,引起以后痛风病症。
茹茹姐姐:
点解焖第一次后又要将牛肉煎到金黄,?
查看原文
第一次只叫将牛肉煮淋,唔叫焖。焖之前将肉类煎下会保存肉质肉香,可以话保持造型,唔会系焖既过程中导致肉质过烂。好似鱼类,如果要焖或者煲汤,我地都要煎煎,就系甘既原理。
爱文玲爱文玲465楼
胡迪警长:
v62你甘识食用瑶柱水打欠,莲藕白切一般简单d,1粒仔沙姜用油爆香再赞d酱油就ok,点莲藕一流。
查看原文
警长你赞我啊 我会唔好意思噢
不过太杰 弄巧成拙咯
下次试试你种方法,莲藕用沙姜好味咩?我屋企一般沙姜爱来食鸡噶
好贴,菜式不仅美味,而且非常有爱。强烈建议开电梯。
爱文玲:
警长你赞我啊 我会唔好意思噢不过太杰 弄巧成拙咯下次试试你种方法,莲藕用沙姜好味咩?我屋企一般沙姜爱来食鸡噶
查看原文
沙姜白切莲藕乃湛江菜经典也,去到d湛江鸡饭店呢,点个白切莲藕就黎碟沙姜酱油俾你点架啦。
布朗尼布朗尼468楼
碟虾好有创意,大酒楼都不如你,佩服!
11月7日,今日好懒无煲汤。
买左2棵矮脚芥菜,刨2旧蕃薯就滚啖汤饮算啦。

酸梅荞头蒸排骨,呢个排骨酸酸甜甜好过瘾

酸梅3粒去核,加豆是酱蒜蓉搅拌成糊,加油同豆粉同排骨一齐拌匀,蒸前切几粒酸荞头放面。

大豆芽炒肉松,小朋友送饭一流

全家福

我觉得警长懒了~~~  希望你能坚持下去更新,不要有天失踪了就好!哎!
2012/11/08回复
jjbanjjban471楼
太好嘞。
我以后可以使为两餐吃乜野头痛嘞。。。。
大头天使:
我觉得警长懒了~~~  希望你能坚持下去更新,不要有天失踪了就好!哎!
查看原文
v68警长呢排有新任务,我想系新年前改造整个厨房。现在白天周围看看厨房建材,寻日睇完宜家家私既厨房,麻麻地。今日再逛百康居睇睇欧派,蓝谷。。。后日再安排睇睇科勒厨房。仲有消毒碗柜,煤气炉,洗菜盘龙头一堆。。。。所以晚上累左就懒得上传照片。不过有你支持我会坚持落去既,一到晚上。。。。我就会记起。。。大头等紧我。。。
大豆芽炒肉松细路好中意食嘎
哎呀,我正想睇下警长个厨房系点样添。好咯,等你改造完个厨房,发D相上嚟俾我地睇下啦,好想睇下警长厨房嘅装修风格,一定超正!
凯琪妈妈:
哎呀,我正想睇下警长个厨房系点样添。好咯,等你改造完个厨房,发D相上嚟俾我地睇下啦,好想睇下警长厨房嘅装修风格,一定超正!
查看原文
我之前有全屋装修既贴,上过首页罗过精华,个度有我厨房准旧照。厨房好细啊,改到镶金都唔会大喇不过我会改到自己用得顺手合理。
11月8日。是日例汤:红萝卜栗子鲜淮山煲鸡加2粒蜜枣(忘记拍照了)
今日菜式1:卤水鸭翼

今日菜式2:丝瓜木耳炒蛋

今日菜式3:上汤金银蛋娃娃菜

全家福

littlelvlittlelv477楼
好多花式可以参考呢!!尤其是烧肉,超级赞呀!
2012/11/09回复
爱文玲爱文玲478楼
胡迪警长:
11月7日,今日好懒无煲汤。买左2棵矮脚芥菜,刨2旧蕃薯就滚啖汤饮算啦。酸梅荞头蒸排骨,呢个排骨酸酸甜甜好过瘾酸梅3粒去核,加豆是酱蒜蓉搅拌成糊,加油同豆粉同排骨一齐拌匀,蒸前切几粒酸荞头放面。大豆芽炒肉松,小朋友送饭一流全家福
查看原文
今个礼拜试试个大豆芽炒肉松
请问警长 呢个又系边度噶名菜啊?
爱文玲:
今个礼拜试试个大豆芽炒肉松请问警长 呢个又系边度噶名菜啊?
查看原文
极其普通家常菜咋。
材料:瘦肉末150克,大豆芽300克,红萝卜1/4条,酱油,姜汁,蒜蓉,料酒。
做法:
1.瘦肉末(绞肉)用酱油,盐条好味,如果喜欢可以切少许肥猪肉粒(肥猪肉要速冻后切才好切)
2.大豆芽头身摘开,身去尾切成1cm小段,头稍微切碎,红萝卜切碎(和豆芽头差不多大小即可)
3.用个小锅不用油盐,大火稍微烘干豆芽头的水份,盛开备用
4.烧红锅下油炒香蒜蓉,倒入豆芽头和胡萝卜碎炒半熟,再倒入豆芽身赞料酒和姜汁翻炒到5成熟
5.盛起炒到半熟的豆芽头,胡萝卜,豆芽身
6.炒瘦肉末,炒到半熟再把之前材料倒进锅炒匀
7.最后下盐调味即可
ps:如果可能,尽量细心把肉末炒碎一点

由于个种材料混成一齐,所以孩子们只能连菜带肉一齐吃,营养比较均衡。
d豆芽肉松我都整过啦小盆友的确是很喜欢吃的。
2012/11/11回复
猜你喜欢

【MYTOMMY】想吃美味烧排骨何需舍近求远 大厨私人订制 YUMMY YUMMY!

【今晚食乜餸】橙妈家常菜!欢迎品尝......

中秋家宴我下厨,轻松奉上九大簋。有详细的做法啊~~

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

谁说今年服装行情不好?沙河出货量堆成山

广东佛山小九寨沟还瀑布!负离子爆满

累趴的潮宠展!任玩猫狗还中了3斤狗粮

定了!广州这条村,生三孩奖3万元

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

家常蚕豆咸肉焖春笋 混在一起就是鲜

老妈70岁大寿 8桌一万三分量足好抵吃

鹭园酒家鸡食一只送一只 还有红包抽奖

打卡藏在广州塔旁的咖啡厅 拍照很出片

又一间教培机构闭店跑路 还没有退款!

水费升价的理由是广大民众要求?

小区的石墩好有爱呦

要学会跟小屁孩say no

查看更多热点 >