帖子详情

每日更新警长住家菜

3809841550美食&下厨

全部回帖
爱文玲爱文玲661楼
胡迪警长:
你睇你几叻。。。俾你稳到啦!得啦,我听日就扑去买菜。病左几日,宜家仲系失声,好似哑既甘。。。大家都话屋企未试过甘清净。
查看原文
警长,你买左餸未啊?
你喉咙唔舒服,甘今晚米有靓汤饮?
2013/01/08回复
武歌武歌662楼
警长,天寒地冻你要注意身体啊!你既新厨房终于落成,好高兴啊
知道警长又要大展拳脚啦,好期待警长既新菜式啊!
2013/01/09回复
武歌武歌663楼
8月12日。警长旅游翻黎,几日无吃过住家菜,今日再开镬啦。是日例汤:砂锅三文鱼鱼尾褒豆腐香菜
材料三 ...
警长, 你去边度买既榛子啊,掰开架?
我想问下你去边度办年货啊?有咩好介绍
fly-fishfly-fish664楼
我今日终于搞掂左我既厨房,听日再收拾下又正式要煮饭啦!即刻去片俾大家睇睇我既新厨房仔
长见识了,第一次见到科勒的橱柜
警长偷懒好久了
武歌:
警长, 你去边度买既榛子啊,掰开架?我想问下你去边度办年货啊?有咩好介绍
查看原文
榛子我系中华广场超市买,已经剥壳架啦!年货如果有时间我想去香港睇睇有乜好野吖!
panliang03:
警长偷懒好久了
查看原文
我都唔想架。。。煮左2日,全部都系以前有既款式,我点好意思再发上黎俾大家睇呢。。。梗系有新野先介绍啦!
爱文玲:
警长,你买左餸未啊?你喉咙唔舒服,甘今晚米有靓汤饮?
查看原文
哈,有啊。喉咙痛最好煲沙榄啦!
CHLIHZ3CHLIHZ3669楼
哇,警长架科勒新厨房好靓啊,功能几好,是几钱一方?期待警长大作
2013/01/10回复
喉咙痛按摩二间、三间,这个两个穴位,有奇效的
看到我都肚子饿了
好靓的厨房!
武歌武歌673楼
武歌:

榛子我系中华广场超市买,已经剥壳架啦!年货如果有时间我想去香港睇睇有乜好野吖! ...
查看原文
多谢警长,我得闲都去体下先。
2013/01/11回复
甘拜下风···超级厉害的说···
2013/01/11回复
10月11日。由于老公咽喉炎喉咙劲痛,所以是日例汤:雪耳南北杏煲木瓜(清心润肺)
只鸡和大酒店出品有得挥啊。局30分钟是大火还是小火?
2013/01/13回复
猪猪妈咪@LOVE:
只鸡和大酒店出品有得挥啊。局30分钟是大火还是小火?
查看原文
局30分钟系完全关火啊。
2013/01/13回复
星吖星星吖星677楼
坐等警长直播靓靓厨房新搞作9
2013/01/14回复
胡迪警长:
9月25日。是日例汤:莲藕绿豆煲扇骨材料:莲藕,绿豆,扇骨,陈皮,蜜枣如果想卖相靓d,可以做多2个步骤,将莲藕切开个头,将绿豆放满莲藕隆,再用牙签固定再煲。煲好后将莲藕捞起切片,再放回汤内。今日莲藕买得好靓,啖汤好甜好甜。今日系姜篮度发现左2粒仔沙姜,我觉得系食神俾左个提示我,等我灵光一闪,产生左今日既菜式1:白切莲藕材料:煲汤后莲藕,沙姜,酱油无拉拉今日多左个菜,仲要非常好吃,相信唔少人其实系几中意吃煲左汤后既汤料既,又唔浪费,又简单今日菜式2:萝卜焖咸虾材料:萝卜,咸虾,姜,糖(如果有,最好有香芹切末最后放,会更加好睇好味)做法:1.萝卜切片,油镬爆香姜片           2.倒入萝卜翻炒,加入糖,再翻炒           3.加水没过萝卜煮           4.萝卜煮淋后加入咸虾煮滚,盐调味,上碟今日菜式3:可乐鸡翅材料:鸡翅,可乐,姜,酱油,料酒,盐做法:(可乐鸡翅方法有好几种)1.鸡翅洗净,厚肉出划2刀,用盐,酒,糖腌(据说不能放油,油会封住调味料不能进入鸡翅)2.油锅爆香姜片,鸡翅下锅略煎至金黄3.加入酱油,可乐,煮到收汁上碟(腌制鸡翅时糖不要多,可乐本身会比较甜)今日菜式4:姜片炒黑叶白菜全家福
查看原文
咸虾自己制作还是有现成卖的?
上一天的紫菜芝麻去吉之DAO没找到。
警长罢工了,呜呜呜~~~~~~~~
猪猪妈咪@LOVE:
咸虾自己制作还是有现成卖的?上一天的紫菜芝麻去吉之DAO没找到。
查看原文
咸虾现买架。
猜你喜欢

【MYTOMMY】想吃美味烧排骨何需舍近求远 大厨私人订制 YUMMY YUMMY!

【今晚食乜餸】橙妈家常菜!欢迎品尝......

中秋家宴我下厨,轻松奉上九大簋。有详细的做法啊~~

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

娃对班主任有意见 成绩下滑严重点算好

谁说今年服装行情不好?沙河出货量堆成山

广东佛山小九寨沟还有瀑布!负离子爆满

累趴的潮宠展!任玩猫狗还中了3斤狗粮

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

死心!壁挂马桶最终还是“落地”了

异地分居的夫妻 我没欲望拒绝他好几次

80后失业2年还被骗钱 日子太难熬

迪卡侬限时活动 500燃值可兑荒野包

广州京东MALL试业啦 价格偏贵一些

华润万家雪糕大促销 10蚊就有一大盒

学泰拳瘦身健体 对抗练习最好玩

打卡走婚桥 感受摩梭人的古老浪漫

查看更多热点 >