帖子详情

每日更新警长住家菜

3808831550美食&下厨

全部回帖
大头天使:
警长罢工了,呜呜呜~~~~~~~~
查看原文
未。。。。。今晚莲藕香菇焖猪手,仲有魔芋鱼腐丝瓜煲。
2013/01/14回复
胡迪警长:
未。。。。。今晚莲藕香菇焖猪手,仲有魔芋鱼腐丝瓜煲。
查看原文
流口水中~~~~~~~
guoqiguoqi683楼
胡迪警长:
我今日终于搞掂左我既厨房,听日再收拾下又正式要煮饭啦!即刻去片俾大家睇睇我既新厨房仔比以前细左窄左。。。不过好用左科勒既金属件质量好好好满意橱柜灯上下都可以照晒,如果上吊柜层板都系玻璃就好啦,上面都光埋所有汤料归位。。煤气炉下改成2个大柜桶,拉出黎就可以罗煲同锅科勒洗菜池带刀架同垃圾盒,帮我省唔少台面位仲送埋一套刀具剪刀隔水篮出左工期拖沓,科勒系今次厨房整改中我觉得都好满意喇每套橱柜既身份证好开心,又要开始煮饭喇!
查看原文
水龙头旁有插刀具的,那刀具会不会经常湿?有时会留下洗洁精等污迹
CC123CC123684楼
我今日终于搞掂左我既厨房,听日再收拾下又正式要煮饭啦!即刻去片俾大家睇睇我既新厨房仔
你个厨房收拾得好干净啊
guoqi:
水龙头旁有插刀具的,那刀具会不会经常湿?有时会留下洗洁精等污迹
查看原文
你讲出左我当初既担忧,装好后我好似之前甘大手大脚照用,用完后检查刀具位(因为可以成个罗出黎倒水清洗)所以我成个罗出黎观察,水反而唔会进入水槽,不过d刀具有d湿,只能够用碗布擦下。
2013/01/15回复
RYANTANRYANTAN686楼
你好D未啊?好耐无新菜上啦。。。。。。。。。勤力D啦~~
RYANTAN:
你好D未啊?好耐无新菜上啦。。。。。。。。。勤力D啦~~
查看原文
我寻日都影左相,啉住搭埋今日既会好睇d啊嘛。。。我今晚会上架啦!
警长又终于继续煮饭仔喇!老黄瓜煲龙骨(材料:老黄瓜,龙骨,赤小豆,眉豆,花生,陈皮)

鱼腐丝瓜煲

材料:丝瓜,潮州鱼腐,魔芋丝,木耳,胡萝卜
煮好后加少少胡椒粉同麻油味道更佳

上汤增城迟菜心(2棵迟菜心已经煮成满满一大碗,超淋甜)

莲藕香菇炖猪手

青瓜炒牛肉

炒青瓜牛肉可以加入适量冬菜,会惹味好多

好。又开始跟帖了
楼主,你儿子三岁多吃这些菜要剪碎吗
蓝色旋律368:
查看原文
要啊,其实我觉得他可以吃了,但是咀嚼得太慢怕他随便吞了就算,剪碎一点会容易消化,所以吃的时候我会剪碎部分放他碗里。
RYANTANRYANTAN693楼
望见你D菜好饿啊~整D来宵夜好哇~
2013/01/16回复
CHLIHZ3CHLIHZ3694楼
等了甘耐,警长终于开火了,还是那么有吃欲。
aszasz695楼
好吃呀全是好东东呀
鱼头汤鱼头汤696楼
前两种似系夏天菜式哦
鱼头汤:
前两种似系夏天菜式哦
查看原文
天气冻煮埋一煲无甘易凉吖!LG话就黎过年,宜家就好吃斋d,省下条肠迎接春节吖!
警长终于开火啦!等到颈都长
4由于我地成家都唔争气,个个都咳未完全断尾,医生话唔准吃鸡,鱼,鸡蛋,生冷野。。。所以我地只能唔系猪就牛。。。惨。。稳稳阵阵红萝卜粟米煲扇骨

灼千宝菜,呢排千宝菜劲新鲜,又壮又肥美,估计系时节

焖南瓜,3蚊南瓜煮成一碟

青瓜彩椒炒梅花肉片

楼主家的菜偏清淡,适合我家。嘻嘻
猜你喜欢

【MYTOMMY】想吃美味烧排骨何需舍近求远 大厨私人订制 YUMMY YUMMY!

【今晚食乜餸】橙妈家常菜!欢迎品尝......

中秋家宴我下厨,轻松奉上九大簋。有详细的做法啊~~

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

谁说今年服装行情不好?沙河出货量堆成山

广东佛山小九寨沟还瀑布!负离子爆满

累趴的潮宠展!任玩猫狗还中了3斤狗粮

定了!广州这条村,生三孩奖3万元

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

又一间教培机构闭店跑路 还没有退款!

祝愿天下的母亲,节日快乐!

广州未来30年文化、商业中心重新回归西部

话说姐化妆后

水费升价的理由是广大民众要求?

小区的石墩好有爱呦

要学会跟小屁孩say no

职场

查看更多热点 >