帖子详情

每日更新警长住家菜

3809071550美食&下厨

全部回帖
继续更新
昨晚的芝香炒杂蔬

鲜淮山蒸排骨

合照

今日既柱候薯仔焖滑鸡

青罗卜眉豆赤小豆煲脊骨

合照

仲有LG买既紫色郁金香。。靓爆

2013/03/26回复
布朗尼布朗尼862楼
请教警长:南瓜原只的点挑又粉又甜的?
布朗尼布朗尼863楼
拜托警长公开你的早餐,相信好多人有兴趣.谢谢啦.
SelmalongSelmalong864楼
看来警长好吃饮识食喔。而且的菜卖相好得啊
回复 布朗尼 的帖子

拣长身既,葫芦状既(头细身大),皮金黄带白粉既。。。靓!
布朗尼:
拜托警长公开你的早餐,相信好多人有兴趣.谢谢啦.
查看原文
我减肥,全家陪我,早餐不变就系固定“糙米小米红枣粥” “原粒燕麦黑麦黄米粥”  “小米绿豆蕃薯粥”  “大黄米梗米鲜淮山粥”  当然我会再蒸d花卷之类,或者系黑麦包夹荷包蛋,涂粗粒花生酱之类,早上吃呢类早餐好吖!
Selmalong:
看来警长好吃饮识食喔。而且的菜卖相好得啊
查看原文
所以越黎越肥,宜家只能参考憎侣试用餐,过午不吃。
SelmalongSelmalong868楼
好羡慕警长的好心情。我每天都一个人呆在家里,天天只做一餐晚餐。但是天天都唔知道吃咩好。发现其实是越得闲越不会安排自己的生活了
Selmalong:
好羡慕警长的好心情。我每天都一个人呆在家里,天天只做一餐晚餐。但是天天都唔知道吃咩好。发现其实是越得闲越不会安排自己的生活了
查看原文
我不知几想得闲,如果9月个仔去埋幼儿园,我就可以安排好自己,日日慢跑,骑部单车游广州,爬山。。。
SelmalongSelmalong870楼
。。。。我屋企有单车啊,得闲约我啊
Selmalong:
。。。。我屋企有单车啊,得闲约我啊
查看原文
我要9月先正式叫得闲吖。。。不过到时秋风起,最岩踩单车周街捐窿捐旯!
警长果个南乳五花肉煎的时候要不要盖锅盖呀?不盖的话我怕不熟啊,煎的时候有冇咩技巧?
凯琪妈妈:
警长果个南乳五花肉煎的时候要不要盖锅盖呀?不盖的话我怕不熟啊,煎的时候有冇咩技巧?
查看原文
五花肉买薄既黎腌味煎就好容易熟架啦!唔好盖锅盖。煎的时候一定要落油小火慢煎,唔好煎黑晒。。。有南乳既肉煎黑左会带苦味唔好吃架。煎好后斜刀切就ok喇。
2013/03/27回复
angelkissangelkiss874楼
继续更新
昨晚的芝香炒杂蔬
碟杂菜炒得好靓啵,青瓜点炒先可以炒得咁干身唔出水啊警长
gzcblgzcbl875楼
警长,你的南乳猪肉在哪一层啊,我到处找也找不到。。
gzcbl:
警长,你的南乳猪肉在哪一层啊,我到处找也找不到。。
查看原文
43页,851楼。。。
angelkiss:
碟杂菜炒得好靓啵,青瓜点炒先可以炒得咁干身唔出水啊警长
查看原文
炒青瓜盖锅盖唔好超过2分钟,大火炒就唔会黄架啦,其实乜野蔬菜都系,盖锅盖一耐就黄。仲要最后起镬甚至关火后先落盐,如果唔系会出好多水。
angelkissangelkiss878楼
胡迪警长:
炒青瓜盖锅盖唔好超过2分钟,大火炒就唔会黄架啦,其实乜野蔬菜都系,盖锅盖一耐就黄。仲要最后起镬甚至关火后先落盐,如果唔系会出好多水。
查看原文
关火先落盐,妙招啊!
学到嘢了,哈哈
2013/03/28回复
yoyo1312yoyo1312879楼
警长好历害啊,我抄底佐煲汤的得闲可以发挥下。。我系你的忠实粉丝~~
2013/03/28回复
继续更新,某日炒鱿鱼

新造白瓜炒烧肉

苦瓜番茄炒蛋

某日合照

今日第一次学人酿豆腐。。。

酿好一大盘。。。唔知煎好定蒸好,不过考虑唔好成头油烟,都系蒸罢啦。。。。

加左d自制辣椒甜酱油,超好味健康

白瓜洋葱炒腊肉

仲有个汤。。薯仔胡萝卜番茄煲脊骨

2013/03/29回复
猜你喜欢

【MYTOMMY】想吃美味烧排骨何需舍近求远 大厨私人订制 YUMMY YUMMY!

【今晚食乜餸】橙妈家常菜!欢迎品尝......

中秋家宴我下厨,轻松奉上九大簋。有详细的做法啊~~

太古汇翠园姊妹店美心阁开张啦!

(完整篇)分享人民中市妇幼的无痛分娩生产记

5食5知道 水蛇粥&顺德菜 任你点

热点推荐

娃对班主任有意见 成绩下滑严重点算好

谁说今年服装行情不好?沙河出货量堆成山

广东佛山小九寨沟还有瀑布!负离子爆满

累趴的潮宠展!任玩猫狗还中了3斤狗粮

2024广州孕妈妈交流群 欢迎扫码入群!

死心!壁挂马桶最终还是“落地”了

异地分居的夫妻 我没欲望拒绝他好几次

80后失业2年还被骗钱 日子太难熬

迪卡侬限时活动 500燃值可兑荒野包

广州京东MALL试业啦 价格偏贵一些

华润万家雪糕大促销 10蚊就有一大盒

学泰拳瘦身健体 对抗练习最好玩

打卡走婚桥 感受摩梭人的古老浪漫

查看更多热点 >